Επίθεση στους Κόπτες από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας για τη συνεργασία με το Πατριαρχείο Μόσχας

 
Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Ενημερώθηκε: 13/07/22 - 20:16

Σκληρή επίθεση κατά των Κοπτών της Αιγύπτου έκανε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος  για την απόφασή τους να παραχωρήσουν ναό στους Ρώσους της Εξαρχίας της Αφρικής για τις λατρευτικές τους ανάγκες .

Σε επιστολή του προς τον Πατριάρχη των Κοπτών στο Κάιρο κ.Τάβανδρο κάνει λόγο για δυσάρεστη έκπληξη και για ευθεία ανάμειξη σε σοβαρά εσωτερικά θέματα : «Η απόφασή Σας αυτή μας εξέπληξε δυσάρεστα διότι αποτελεί ευθεία ανάμειξη σε σοβαρά εσωτερικά θέματα της υπ’ουρανόν Ορθοδόξου Εκκλησίας, ιδιαιτέρως δε παρεμβαίνει στη άμεση διοικητική και ποιμαντική δικαιοδοσία μας ως Ορθοδόξου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και ως Πάπα και Πατριάρχου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πάσης Αφρικής για θεματα αφορώντα σε αμιγώς ενδορθόδοξες σχέσεις».

Ο κ.Θεόδωρος  κατηγορεί τους  Κόπτες ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση συντάχτηκαν με τους Ρώσους προκαλώντας νέα προβλήματα: «Στο αδιανόητο αυτό παράπτωμα των Ρώσων αδελφών μας η Μακαριότητά Σας συνέδραμε de facto διά της συμφωνίας που συνέπτυξε προσφάτως μετά του τιτλοφορηθέντος αυθαιρέτως -διό και κανονικώς υποδίκου- “ ’Εξάρχου διά την Αφρικήν“ Μητροπολίτου Κλιν κ.Λεωνίδα».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες   ο Έξαρχος της Μόσχας στην Αφρική, Λεωνίδας, ο οποίος ορίστηκε από τον Πατριάρχη Κύριλλο μετά την εισπήδηση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, παρακολούθησε στο Κάιρο τη Θεία Λειτουργία των Κοπτών «σε πολύ καλό κλίμα».

Η δραστηριοποίηση του Λεωνίδα  και η συνεργασία με τους Κόπτες που έχουν δύναμη στην Αίγυπτο δεν είναι άσχετη με τον σχεδιασμό της Μόσχας η οποία θέλει να επανέλθει στο προσκήνιο εφ όσον σταματήσει ο πόλεμος με την Ουκρανία.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει την επιρροή της στην Αφρική αγνόησε τις διαφορές των ορθοδόξων με τους Κόπτες στους οποίους, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει αποφασίσει να τους παραχωρήσει Μετόχι στη Μόσχα σε αντάλλαγμα για τον ναό που παρέχει στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κάιρο.

"Η Κοπτική Εκκλησία θα λάβει ένα μετόχι στη Μόσχα ως μέρος της ανταλλαγής. Αυτό δήλωσε ο Πατριαρχικός Έξαρχος της Αφρικής, Μητροπολίτης Κλίνσκι Λεονίντ", αναφέρει το ria.ru.

"Έχουμε μια ανταλλαγή κτημάτων. Η Κοπτική Εκκλησία θα λάβει ένα μετόχι στη Μόσχα, εμείς έχουμε λάβει ένα μετόχι εδώ", δήλωσε ο ιεράρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ανώτατου Συμβουλίου Ισλαμικών Υποθέσεων της Αιγύπτου, σεΐχη Νουρεντίν Κανάβι.

Ποιοί είναι οι Κόπτες

Κόπτες ονομάζονται οι αυτόχθονες Χριστιανοί της Αιγύπτου που ανάγουν τις ρίζες από την αποστολική εποχή. Ανήκουν δογματικά στη λεγόμενη οικογένεια των προ-Χαλκηδονίων Εκκλησίων (μαζί με τους Αρμένιους και τους Συρο- ιακωβίτες) και αποκόπηκαν από την αρχαία αδιαίρετη Εκκλησία μετά τη Δ’ Οικουμενική Σύνοδο του 451 στη Χαλκηδόνα, επειδή δεν αποδέχτηκαν τις αποφάσεις της για τη χριστολογική διδασκαλία των δυο φύσεων των Χριστού. Για το λόγο αυτό για πολλούς αιώνες αποκαλούνταν "Μονοφυσίτες", όρος, ωστόσο, ο οποίος έχει απορριφθεί από το σύγχρονο οικουμενικό διάλογο.

Η επιστολή του κ.Θεόδωρου

Αγιώτατε Προκαθήμενε της Κοπτικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, εν Χριστώ τω Θεώ λίαν αγαπητέ και περιπόθητε αδελφέ της ημών Μετριότητος Πάπα Tawandros II, την Υμετέραν Αγιότητα αδελφικώς εν Κυρίω κατασπαζόμενοι, υπερήδιστα προσαγορεύομεν.

Μετά μεγάλης εκπλήξεως και βαθυτάτης άπογοητεύσεως επληροφορήθημεν διά της εντόνου δημοσιοποίησεως στα ΜΜΕ την άπόφασή Σας όπως παραχωρήσετε την χρήση Ιερού Ναού εν Καίρω του καθ’ Υμάς Πατριαρχείου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας προς εξυπηρέτησιν των εν γένει λειτουργικών και πνευματικών αναγκών Ρώσων Ορθοδόξων.

Η απόφασή Σας αυτή μας εξέπληξε δυσάρεστα διότι αποτελεί ευθεία ανάμειξη σε σοβαρά εσωτερικά θέματα της υπ’ουρανόν Ορθοδόξου Εκκλησίας, ιδιαιτέρως δε παρεμβαίνει στη άμεση διοικητική και ποιμαντική δικαιοδοσία μας ως Ορθοδόξου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και ως Πάπα και Πατριάρχου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πάσης Αφρικής για θεματα αφορώντα σε αμιγώς ενδορθόδοξες σχέσεις.

Γνωρίζετε καλώς Μακαριώτατε ότι η Εκκλησία της Ρωσίας διά δικούς της ιδιοτελείς σκοπούς αποκηρύσσει μονομερώς κάθε άλλη Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία ανεγνώρισε την σύμφωνα με τους αιώνες και τις υπ’ αυτούς καθορισμένες Κανονικές και εκκλησιολογικές προϋποθέσεις παραχωρηθείσαν υπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου αυτοκεφαλία στην τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ωστόσο η Ρωσική Εκκλησία δεν παρέμεινε μόνον στην προφορική αποκήρυξη, αλλά προχώρησε περαιτέρω ως μη ώφελε, εισβάλλοντας αναδέλφως και αντικανονικώς στην πνευματική δικαιοδοσία μας αναζητώντας να εξαγοράση παντοιοτρόπως κληρικούς και ενοριακές κοινότητες εν Αφρική δι’ εκδικητικούς λόγους και ιδιοτελείς σκοπούς.

Στο αδιανόητο αυτό παράπτωμα των Ρώσων αδελφών μας η Μακαριότητά Σας συνέδραμε de facto διά της συμφωνίας που συνέπτυξε προσφάτως μετά του τιτλοφορηθέντος αυθαιρέτως -διό και κανονικώς υποδίκου- “ ’Εξάρχου διά την Αφρικήν“ Μητροπολίτου Κλιν κ.Λεωνίδα.

Η στάση Σας αυτή επλημμύρισε με απογοήτευση την καρδία των εν Αφρική Ορθοδόξων, ως και της Μετριότητός μας, αποθαρρύνει κάθε περαιτέρω προσπάθεια καρποφόρου συνεργασίας μεταξυ ημών και απειλεί ευθέως τις αγαστές σχέσεις των Εκκλησίων μας. Το γεγονός ότι παραθεωρήσατε την παλαίφατη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλεξανδρείας σε θέμα που αφορά την σχέση Της με αλλη Ορθόδοξη Εκκλησία εντός της κανονικής δικαιοδοσίας Της τυγχάνει βαρύ ολίσθημα, το οποίο χρίζει αμέσου θεραπείας από μέρους Σας, ως και πράξη αγνωμοσύνης προς το καθ’ημάς Πρεσβυγενές Πατριαρχείον, το οποίον εστάθη δίπλα στην αδελφή Κοπτική Εκκλησία σε δύσκολές στιγμές, όπως π.χ. της προ ετών εμφανίσεως Κόπτου ψευδο-Πατριάρχου εξ Αμερικής κ.λ.π.

Αναμένοντες την εκ μέρους Σας άμεσον ίασιν της προαναφερθείσης εν Αιγύπτω καταστάσεως μετά των Ρώσων αδελφών, η αυθαιρεσία των οποίων λαμβάνει πανορθόδοξη διάσταση αντιμετωπίσεως, εκφράζομεν και πάλιν την βαθυτάτην απογοήτευσή μας για την στάσην Σας αυτή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ