Η Σερβία αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία των Σκοπίων που στρέφονται και πάλι στο Φανάρι

 
Η Σερβία αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία των Σκοπίων που στρέφονται και πάλι στο Φανάρι

Ενημερώθηκε: 24/05/22 - 15:53

Η σερβική Εκκλησία αποδέχτηκε το αίτημα των Σκοπίων για αυτοκεφαλία. Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο Πατριάρχης κ.Πορφύριος μετά το συλλείτουργο που πραγματοποιήθηκε αυτή τη φορά στα Σκόπια.

Όπως είπε η σύνοδος των Επισκόπων αποδέχτηκε το αίτημα της «Μακεδονικής Εκκλησίας-Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» για αυτοκεφαλία επιμένοντας στο όρο «μακεδονική». Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως φυσική συνέχεια της αναγνώρισης των σχισματικών από το Φανάρι το οποίο είχε ζητήσει οι δύο Εκκλησίες να «τα βρούν» μεταξύ τους με την πρωτοβουλία να ανήκει στη σερβική Εκκλησία.

Από την πλευρά του ο Πορφύριος είχε διαμηνύσει ότι όποια απόφαση και αν πάρει αυτή θα τεθεί υπόψη των αυτοκέφαλων Εκκλησιών προκειμένου να υπάρχει ομοφωνία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρχει ομοφωνία και στο όνομα για το οποίο όμως ήδη έχει αποδεχτεί ο Αρχιεπίσκοπος Σκοπίων κ.Στέφανος και έχει υπογράψει ότι ότι η νέα Εκκλησία θα ονομάζεται «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος».

Ωστόσο και σε αυτό το συλλείρτουγο υπήρχαν εκατέρωθεν αιχμές για το ποιά Εκκλησία θα έχει την ευθύνη για την απόδοση του νέου καθεστώτος. Ο Πορφύριος επιθυμεί να καθορίσει τις εξελίξειςαλλά η πλευρά των Σκοπίων επιμένει να αναφέρεται στο Φανάρι.

Το ενδιαφέρον τώρα μετατίθεται στη Μόσχα η οποία όμως έχει δηλώσει ότι θα ακολουθήσει την όποια απόφαση της Σερβίας. Την ιδια στιγμή όλοι περιμένουν τον τρόπο που θα αποδοθεί το αυτοκέφαλο για το οποίο τον τελικό λόγο θα έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, γεγονός που η Μόσχα θα αμφισβητήσει, αλλά είναι άγνωστο αν θα επιδιώξει νέα ρήξη στην περιοχή των Βαλκανίων όπου η εκκλησιαστική κανονικότητα επιστρέφει βήμα- βήμα χωρίς να μπορεί να καθορίζει τις εξελίξεις .

Κατά το συλλείτουργο ο πατριάρχης της Σερβίας Πορφύριος τόνισε: «Χάρη στις προσευχές σας δημιουργήσαμε ενότητα, και τώρα αδελφοί και αδελφές σας φέρνουμε άλλη χαρά - η Ιερά Αρχιερατική Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ομόφωνα, απαντώντας στο αίτημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας, η Σύνοδος της εκκλησίας μας ευλογεί και εγκρίνει και αποδέχεται και αναγνωρίζει το αυτοκέφαλο. Ταυτόχρονα, η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέθεσε στη Σύνοδο, μαζί σε συνεργασία με τον Αρχιεπίσκοπο Στέφανο και την Σύνοδό του, να επεξεργαστούν τις τεχνικές και οργανωτικές λεπτομέρειες, μετά τις οποίες θα ακολουθήσει βέβαια η πανηγυρική ανακήρυξη της επίσημης πράξης. Τότε θα ειδοποιηθούν όλες οι τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες με την κανονική τους σειρά και αυτές θα κληθούν να αποδεχτούν το αυτοκέφαλο καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Μακεδονίας - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας».

Ωστόσο ,από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος δεν άφησε περιθώρια για παρερμηνείες.

Απαντώντας στον Πορφύριο ανέφερε: "Σήμερα στον καθεδρικό ναό των Σκοπίων «Άγιος Κλήμης Αχρίδος» πραγματοποιήθηκε το δεύτερο συλλείτουργο μεταξύ των προκαθημένων και ιεραρχών της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και του Πατριαρχείου Σερβίας, μετά την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στης 9 Μαΐου να δεχθεί την Εκκλησία Αχρίδος σε ευχαριστιακή και κανονική ενότητα. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη του προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και προς τη Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος μεταξύ των άλλων τόνισε: «Αυτή η ιερά ημέρα είναι για μας ως την κολυμβήθρα Βηθεσδά, γιατί μας πλησίασε ο άνθρωπος - ο Πατήρ των Ορθοδόξων, δηλαδή η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος μας έβαλε στο ύδωρ, γιατί όχι 38, αλλά 55 χρόνια καθίσαμε περιμένοντας στην στοά και δεν είχαμε κανέναν να μας φροντίσει!».

Ομιλώντας για το συλλείτουργο με την Εκκλησία Σερβίας, ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε: «Και εκείνη η χαρά της αδελφικής συμφιλίωσης, που προήλθε από τη μητρική πρωτοβουλία της Μητέρας Εκκλησίας – του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Παναγιωτάτου Πατριάρχου, και από την οποία προήλθε η συγκατάβαση, γεμάτη αγάπη και κατανόηση από το αδελφικό Πατριαρχείο Σερβίας, συνέβη ακριβώς στην πιο χαρούμενη περίοδος του χρόνου – σ' αυτό το πνευματικό καλοκαίρι των ευλογημένων ημερών της Πεντηκοστής». Τελειώνοντας την ομιλία του, ο προκαθήμενος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να γίνει συλλείτουργο και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι: «Ιδού, την παραμονή αυτής της λάμψεως της αγάπης, έφτασε μια άλλη χαρά – ευαγγελισμός από την Βασιλίδα των πόλεων – από την Πόλη του Κωνσταντίνου: η ευχαριστήρια επιστολή μας ελήφθη και η παράκλησή μας για συλλείτουργο έγινε δεκτή - έτσι στα γενέθλια της Εκκλησίας, την Πεντηκοστή, θα συλλειτουργήσουμε στον πάνσεπτο ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. Τότε, η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος θα μας παραδώσει την Πράξιν της επίσημης αποδοχής μας στην κανονικότητα και στην κοινωνία με όλες τις τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες. Είθε ο Θεός χαρίσει το έργο της αγάπης να είναι αιώνιο, όπως μάλιστα προσευχήθηκε και ίδιος ο Κύριος Χριστός: «ἵνα πάντες ἓν ὦσι, καθὼς σύ, πάτερ, ἐν ἐμοὶ κἀγὼ ἐν σοί, ἵνα καὶ αὐτοὶ ἐν ἡμῖν ἓν ὦσιν». Αμήν! Χριστός Ανέστη!»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ