Κάτι αλλάζει με την Εκκλησία των Σκοπίων

 
Κάτι αλλάζει με την Εκκλησία των Σκοπίων

Ενημερώθηκε: 01/03/24 - 18:13

Το δρόμο προς την αυτοκεφαλία κινείται η Εκκλησία των Σκοπίων.

Μετά τον ρητό όρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας ώστε να υπάρχουν εξελίξεις στη δική της υπόθεση η Ιερά Σύνοδος της γειτονικής χώρας αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής  για το θέμα.

Όπως ανακοινώθηκε  η επιτροπή  θα ασχοληθεί με το καθεστώς της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία .

Η απόφαση ελήφθη δύο χρόνια  μετά την αποκατάσταση της κοινωνίας  από το Οικουμενικό Πατριαρχείο  γεγονός που ερμηνεύεται ως κίνηση καλής θελήσεως. έναντι του Φαναρίου.

Τα Σκόπια τα οποία επηρεάζονται άμεσα από τη Σερβία η οποία έχει ταχθεί υπέρ της Μόσχας και κατά της Εκκλησίας της Ουκρανίας  φαίνεται πως αποφάσισε να βάλει νερό στο κρασί της ,ωστόσο εξακολουθεί να αυτοαποκαλείται “Μακεδονική Εκκλησία.

Το Πατριαρχείο, εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια έχει δεχτεί αίτημα από την πολιτική ηγεσία για την αναγνώριση της Εκκλησίας των Σκοπίων. Το Πατριαρχείο Σερβίας σε μια προσπάθεια να "βάλει φρένο" στο Φανάρι έσπευσε να δώσει αυτό αυτοκεφαλία και να διατηρήσει την πνευματική δικαιοδοσία στα Σκόπια .

Η απόφαση για τη συγκρότηση της επιτροπής ίσως κρύβει και κάποιες πονηρές σκέψεις της αρχιεπισκοπής Αχρίδος καθώς η χορήγηση της αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξαρτάται και από το όνομα. Ο κ.Βαρθολομαίος έχει ξεκαθαρίσει οτι η νέα Εκκλησία θα πρέπει να μη περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παραγωγό του. Όμως η "Αρχιεπισκοπή Αχρίδος" και η πλειονότητα των Ιεραρχών τους δεν δέχονται κάτι  τέτοιο και ήδη υπογράφουν ως μέλη της 

“Ιεράς Συνόδου Επισκόπων της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας". Η αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας είναι ένα βήμα αλλά το μεγάλο αγκάθι που ενδιαφέρει και την Ελλάδα είναι το όνομα για το οποίο δεν υπάρχουν εξελίξεις.

Όπως ανακοινώθηκε η Σύνοδος εξέτασε με σοβαρότητα τη μελέτη του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος και προέβη στη σύσταση μιας Επιτροπής που θα μελετήσει το καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, η οποία έλαβε αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο Μητροπολίτης Bregalnički κ. Ιλαρίων, και αντιπρόεδρος ο Επίσκοπος Ντελιαντρόφσκο-Ιλιντένσκι κ. Ιωακείμ.

Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος έχει επανέλθει σε κοινωνία με το σύνολο των Ορθοδόξων Εκκλησιών οι οποίες έχουν χαιρετίσει την απόφαση της 9ης Μαϊου 2022 από την Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να αποκαταστήσει την ευχαριστιακή σχέση με την μέχρι τότε σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων, η οποία έφερε αρχικά θετικές εξελίξεις. 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ