Νέα κόντρα Κερκύρας με τους τοπικούς βουλευτές

 
Νέα κόντρα Κερκύρας με τους τοπικούς βουλευτές

Ενημερώθηκε: 10/12/20 - 12:12

Άνω -κάτω για μια ακόμη φορά η Κέρκυρα με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο μητροπολίτης του νησιού κ.Νεκτάριος διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει την παρουσία πιστών στους ναούς αποφάσισε να κτυπούν πένθιμα οι καμπάνες επί τρείς μέρες γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των βουλευτών του νησιού όλων των κομμάτων .Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει και οι δηλώσεις του Ιεράρχη οτι η Εκκλησία βρίσκεται σε διωγμό.

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. Στ. Γκίκας μιλώντας στο Corfutvnews έκανε λόγο για θέσεις του μητροπολίτη που αδικούν την κυβέρνηση: «Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για κλειστές εκκλησίες μετά από εισήγηση της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας επειδή έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα και μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα. Δεν το έκανε για να «βλάψει» την Εκκλησία, ούτε να την υποβάλλει σε «διωγμό». Είναι μέτρο απολύτως προσωρινό”, ενώ τόνισε ότι “το να προσομοιάζεται η κυβέρνηση με την δικτατορία του Χότζα στην Αλβανία, τέτοιες δηλώσεις αδικούν την κυβέρνηση και την προσπάθεια που κάνει για να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά αδικούν πρωτίστως την Ιερά Μητρόπολή μας».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής Κέρκυρας με το Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, ζήτησε να επικρατήσει η λογική : «Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου καθημερινά μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας μάχεται γιανα κρατηθεί στη ζωή στις εντατικές και τα νοσοκομεία της χώρας. Είναι λυπηρό που φθάσαμε στο σημείο ως πολιτεία να παίρνουμε γενικές απαγορευτικές διατάξεις ακόμα και για τις λατρευτικές θρησκευτικές εκδηλώσεις, λυπηρό αλλά αναγκαίο. Γίνεται κατανοητή η δυσαρέσκεια του Μητροπολίτη μας και της τοπικής Εκκλησίας, σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορούμε να αποδεχθούμε λογικές οι οποίες επιβαρύνουν το ήδη βαρύ κλίμα των ημερών. Ας πρυτανεύσει η λογική και όχι η δυσαρέσκεια στις αποφάσεις όλων μας, η ελπίδα και όχι η θλίψη. Το έχουμε ανάγκη όλοι μας».

Τις προηγούμενες μέρες ο κ.Νεκτάριος είχε αντιδράσει έντονα όταν ο βουλευτής του Σύριζα κ.Αλέξανδρος Αυλωνίτης ο οποίος είχε δηλώσει οτι έχει εντυπωσιάζεται αρνητικά " ως πολίτη και ως βουλευτή αυτού του τόπου το διχαστικό αποτέλεσμα των επιλογών του Μητροπολίτη κ. Νεκτάριου σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και αποφάσεων κατά το εορταστικό τριήμερο του πολιούχου μας Αγίου Σπυρίδωνος. Με εντυπωσιάζει δυσάρεστα και η επιλογή του να κηρύξει εν διωγμώ την τοπική μας Εκκλησία καθώς και η εντολή να κτυπούν πένθιμα οι καμπάνες επί τριήμερον".

Ο κ.Νεκτάριος με ανακοινωσή του είχε επιτεθεί στον κΑυλωνίτη: “Η Εκκλησία δεν εκχωρεί το δικαίωμα της διδασκαλίας για τον τρόπο έκφρασης της πίστης σε κανέναν πολιτικό ή οιονδήποτε άγευστο της χάριτος του Θεού και αγνοούντα την παράδοσή της, την οποία προφανώς και αντιμετωπίζει ως συμβολική ή φολκλορική”, ενώ τονίζει ότι δεν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις κανενός που δεν σέβεται τις τοπικές παραδόσεις.Αν την ειρηνική διαμαρτυρία που εκφράζει η Εκκλησία της Κέρκυρας για την άρνηση της ελληνικής πολιτείας να σεβαστεί την κερκυραϊκή παράδοση και μάλιστα με τήρηση των μέτρων προστασίας της

δημόσιας υγείας, όπως η Ιερά Μητρόπολις πρότεινε, αποτυπώνοντας το αίσθημα του λαού, ο κ. Βουλευτής δεν μπορεί να την κατανοήσει, λυπούμαστε, αλλά “δεν θα συμμορφωθούμε προς τας υποδείξεις του”.