Νέες βολές του Μητροπολίτη Πειραιώς κατά του Φαναρίου - Κριτική και στη Ρωσική Εκκλησία

 
Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ

Πηγή Φωτογραφίας: EUROKINISSI // ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Ενημερώθηκε: 20/01/22 - 14:23

Την άμεση σύγκληση της Πανορθοοδόξου Συνόδου για την κόντρα Μόσχας – Φαναρίου ζητά ο μητροπολίτης Πειραιώς κ.Σεραφείμ. Μιλώντας στο ALFA RADIO τόνισε πως η Ρωσική Εκκλησία διαμαρτύρεται δικαίως για την αυτοκεφαλία της Ουκρανίας ωστόσο καταδικάζει τις ενεργειές της στην Αφρική.

«Η Ρωσική Εκκλησία αυτή τη στιγμή διαπράττει ένα κακούργημα, διότι μόνη της, αυθαίρετα, ενώ έχει όλο το δίκιο με τον μέρος της το χάνει με τις κινήσεις που κάνει. Η Εκκλησία μας είναι Εκκλησία τάξεως» εξέφρασε επίμονα την ανάγκη άμεσης σύγκλησης Πανορθοδόξου Συνόδου «διότι είναι η μόνη λύση του προβλήματος», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ.Σεραφείμ στάθηκε ιδιαίτερα και στα πολιτικά παιχνίδια που βρίσκονται σε εξέλιξη με αφορμή το εκκλησιαστικό:

«Η Εκκλησία πρέπει πάρα πολύ να προσέχει τις κινήσεις της και να μην εμπλέκεται σε γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά παίγνια των ισχυρών παικτών του κόσμου αυτού η Εκκλησία θα έπρεπε να τηρήσει αποκλειστικότατα τους Θείους και Ιερούς Κανόνες και να μην εμπλακεί σε έναν τέτοιο δόλιχο και σε μια τέτοια διελκυστίνδα η οποία οδηγεί σε χαοτικά προβλήματα».

Αναφορά έκανε και σε ιστορικά προϊόντα τονίζοντας «έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο θέμα, διότι έχουν παραβιαστεί οι Ιεροί Κανόνες της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

«Έχουμε Συνοδικό σύστημα γιατί η Εκκλησία μας δεν είναι Επισκοποκεντρική, αλλά Χριστοκεντρική.Χίλια χρόνια Οικουμενικών Συνόδων δεν παραγράφονται από οποιαδήποτε κοσμική δύναμη».

Για τι επίμαχο θέμα της αυτοκεφαλίας είπε πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο την απέδωσε σε δύο σχισματικές ομάδες, τόνισε πως είναι εύλογη η διαμαρτυρία της ρωσικής Εκκλησίας αλλά όχι όμως όπως τίθεται, συμπληρώνοντας παράλληλα πως «η Μόσχα έχει τεράστιες ευθύνες. Και η Εκκλησία της και η πολιτεία της» γιατί άφησε τον ισλαμισμό να θεριέψει και να καταπνίξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ως προς την ευθύνη της κρίσης επισήμανε ότι «επιμερίζεται διότι αυτή τη στιγμή η Ορθοδοξία βρίσκεται σε τεράστιο κίνδυνο διασαλεύσεως της ειρηνικής της συναρθρώσεως», ενώ υποστήριξε την «άμεση ανάγκη να συνέλθει Πανορθόδοξη Σύνοδος. Όχι Σύνοδος Προκαθημένωναλλά όλοι οι διαποιμένοντες Μητροπολίτες επαρχίας να συνέλθουμε εν Πνεύματι Αγίω και εκεί να διαφανεί και να αποδειχθεί η ιστορική, δογματική, κανονική αλήθεια των πραγμάτων και να λήξει αυτή η τραγωδίαπου απειλεί την ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών».