Οργή στα Ιεροσόλυμα για τους περιορισμούς και την αστυνομική βία 

 
Οργή στα Ιεροσόλυμα για τους περιορισμούς και την αστυνομική βία 

Ενημερώθηκε: 12/04/22 - 07:50

To πατριαρχείο Ιεροσολύμων καλεί τους πιστούς να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες του Πάσχα και καταγγέλλει την Αστυνομία για τον αριθμητικό περιορισμό των πιστών. Παράλληλα καλεί τους πιστούς να ασκήσουν το "φυσικό τους δικαίωμα" αγνοώντας τις απαγορεύσεις.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή τον εορτασμό του Πάσχα “Το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επιβεβαιώνει την ισχυρή και ανανεωμένη δέσμευσή του στο φυσικό δικαίωμα των Χριστιανών να γιορτάζουν μαζί με την κοινότητά τους, τις οικογένειές τους και να συμμετέχουν στα Μυστήρια και τις Ακολουθίες των εκκλησιών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του βασικού δικαιώματος όλων των μελών της εκκλησίας να έχουν πρόσβαση στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου και στη γύρω περιοχή κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πάσχα, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Σαββάτου που γίνεται η τελετή του Αγίου Φωτός”.

Όπως επισημαίνεται “αυτό το θείο δικαίωμα ασκήθηκε ελεύθερα από τις κοινότητες των Χριστιανών ανά τους αιώνες ανεξάρτητα από τις περιστάσεις, τους εκάστοτε ηγέτες που πέρασαν από την Ιερά πόλη.

Για πολλά χρόνια, η συμμετοχή σε προσευχές και ακόμη και η πρόσβαση σε εκκλησίες στην Παλιά Πόλη, ειδικά κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, έχει γίνει πολύ δύσκολη για τις κοινότητες των Χριστιανών και τον λαό γενικότερα, εξαιτίας των μονομερών περιορισμών που επιβάλλει η αστυνομία, καθώς και της αστυνομικής βίας κατά πιστών, οι οποίοι ασκούν το φυσικό τους δικαίωμα, που είναι δοσμένο απ’ τον Θεό, να παρευρίσκονται στους χώρους λατρείας”.

Ειδική αναφορά γίνεται στον ρόλο της Αστυνομίας και στις προσπάθειες που έχουν γίνει, ακόμη και σε δικαστικό επίπεδο, με στόχο να αποτραπεί η αστυνομία "από το να συνεχίσει τις απαράδεκτες πρακτικές της".

Παρά τις προσπάθειες όμως η αστυνομία ενημέρωσε πρόσφατα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων για πρόσθετα νέα μονομερή μέτρα που αυξάνουν τους περιορισμούς για την πρόσβαση των πιστών στους χώρους λατρείας το Μεγάλο Σάββατο. Έτσι, με τον νέο αριθμητικό περιορισμό μπορούν να εισέλθουν μόνο χίλια άτομα στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου τη μεγάλη αυτή ημέρα, ενώ συνηθίζεται να προσέρχονται εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί.Επιπλέον, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει να εισέλθουν στην Παλιά Πόλη και να φτάσουν στις αυλές του Πατριαρχείου και στην οροφή του Παναγίου Τάφου μόνο πεντακόσια άτομα.

Το Πατριαρχείο αξιολογώντας τα νέα δεδομένα εκτιμά, όπως τονίζεται και στην ανακοίνωση, "δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτούς τους πρόσθετους και άδικους περιορισμούς, και επιβεβαιώνει τη ρητή, σαφή και πλήρη απόρριψη όλων αυτών των περιορισμών".

Όπως αναφέρεται το πατριαρχείο θα συνεχίσει να παρέχει τις πνευματικές του υπηρεσίες: “Ως εκ τούτου, το Ορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αποφάσισε, με τη δύναμη του Κυρίου, ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο το δικαίωμά του να παρέχει πνευματικές υπηρεσίες σε όλες τις εκκλησίες και τις πλατείες".

Προτρέπει επίσης τις κοινότητες να προασπίσουν την ιστορική μας κληρονομιά, συμμετέχοντας στις τελετουργίες και τους εορτασμούς του Πάσχα και του Μεγάλου Σαββάτου φέτος στην Εκκλησία του Παναγίου Τάφου και τη γύρω περιοχή.