Το παρασκήνιο της εκλογής των νέων μητροπολιτών

 
Το παρασκήνιο της εκλογής των νέων μητροπολιτών

Ενημερώθηκε: 19/09/23 - 14:58

Στη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου θα εκλεγούν οι τρείς νέοι μητροπολίτες σε Θεσσαλονίκη, Φλώρινα και Παραμυθιά.

Ο ο Αρχιεπίσκοπος, είναι σε ανοικτή γραμμή με το Φανάρι, ρίχνει το βάρος στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης στην οποία ανέλαβε τοποτηρητής. Συνήθως τοποτηρητής ορίζεται Ιεράρχης από όμορη μητρόπολη, αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο κ.Ιερώνυμος αποφάσισε να αναλάβει την ευθύνη ο ίδιος αφού η Θεσσαλονίκη είναι η σημαντικότερη μετά την Αθήνα μητρόπολη.

Ο κ.Ιερώνυμος όλες αυτές τις μέρες δέχεται καθημερινά "παρεμβάσεις" από πολιτικά πρόσωπα τα οποία δεν κρύβουν την προτιμησή τους σε συγκεκριμένα πρόσωπα και για τις τρείς μητροπόλεις. Οι παρεμβάσεις είναι μεν "καλοδεχούμενες" αλλά ποτέ δεν είχαν, μέχρι σήμερα, αποτελέσματα, καθώς τα κριτήρια της Εκκλησίας είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά των πολιτικών ή των εκπροσώπων της Τ.Α οι οποίοι πάντα σε κάθε εκλογή επιχειρούν να επηρεάσουν την γνώμη των μητροπολιτών με μαζικές επιστολές.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα για τα πρόσωπα τα οποία αναμένεται να εκλεγούν. Για τη Θεσσαλονίκη τον πρώτο λόγο έχει ο αρχιγραμματέας της Συνόδου επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος.

Στην μητρόπολη Φλωρίνης όλα δείχνουν οτι θα εκλεγεί ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Αλεξανδρουπόλεως κ.Ειρηναίος Λαφτής. Για την μητρόπολη Παραμυθίας όλα δείχνουν οτι θα εκλεγεί ο μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος.

Εκτός των τριών μητροπόλεων η Σύνοδος θα εκλέξει και επτά βοηθούς επισκόπους .

Μετά τις εκλογές, στις 11 Οκτωβρίου θα αρχίσει το Διεθνές Συνέδριο του περιοδικού Θεολογία για τα 100 χρόνια κυκλοφορίας το οποίο θα διαρκέσει έως τις 14 Οκτωβρίου. Η πρώτη ημέρα θα διεξαχθεί στη Μητρόπολη Αθηνών παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου, της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ενώ την Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα τελεσθεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Μητρόπολη Αθηνών.Στο συνέδριο έχει κληθεί να παραστεί και ο Πατριάρχης Βουλγαρίας νεόφυτος.

Κατά την δεύτερη ημέρα μετά την ανάγνωση και επικύρωση των πρακτικών της προηγούμενης ημέρας θα παρουσιαστούν από τους Προέδρους των Συνοδικών Επιτροπών οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2022 – 2023.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ