Προκλητικό «παιχνίδι» της Ρωσικής και Σερβικής Εκκλησίας – Θέλουν να αναγνωρίσουν την Εκκλησία των Σκοπίων ως «Μακεδονική»!

 
Προκλητικό «παιχνίδι» της Ρωσικής και Σερβικής Εκκλησίας – Θέλουν να αναγνωρίσουν την Εκκλησία των Σκοπίων ως «Μακεδονική»!

Ενημερώθηκε: 24/01/23 - 17:42

Το πρώτο μεγάλο ταξίδι εκτός Σερβίας πραγματοποιεί ο Πατριάρχης κ. Πορφύριος ο οποίος είναι ήδη στην Αμερική, όπου θα παραμείνει έως τις 5 Φεβρουαρίου. Για όσους παρακολουθούν  τα της Ορθοδοξίας, το ταξίδι αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της εκκλησιαστικής διπλωματίας .

Ο Σέρβος Πατριάρχης κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ θα επισκεφτεί σερβικές ενορίες, ναούς και σχολεία  ενώ, προβλέπεται σύμφωνα με το πρόγραμμα συνάντηση του Πατριάρχη με τους Επισκόπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βόρεια, Κεντρική και Νότια Αμερική. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο μοναστήρι Nova Gračanica.

Και ενώ ο κ. Πορφύριος βρίσκεται στην Αμερική, το  θέμα της ονομασίας των Σκοπίων επανέρχεται στην επικαιρότητα μέσω της Εκκλησίας της γειτονικής χώρας.

Το Πατριαρχείο Σερβίας, το οποίο αναγνώρισε ως αυτοκέφαλη την Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας ήδη έχει αποστείλει επιστολές στον πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για το όνομα, χωρίς να έχει λάβει ακόμη κάποια απάντηση.

Το θέμα καθημερινά παίρνει διαστάσεις καθώς Σερβία και Ρωσία κάνουν λόγο για Μακεδονική Εκκλησία, παρακάμπτοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και την Εκκλησία της Ελλάδος η οποία έχει εκφράσει δημοσίως τις ανησυχίες της.

Όλα άρχισαν τον περασμένο Μάιο όταν ο κ. Βαρθολομαίος σε μια προσπάθεια να λήξει το ζήτημα των Σκοπίων το οποίο εκκρεμούσε από το 1967, όταν με την ενθάρρυνση των τότε πολιτικών αρχών, η τοπική Εκκλησία αποσχίσθηκε από το Πατριαρχείο Σερβίας, όπου και ανήκε έως τότε, και αυτο-ανακηρύχτηκε σε «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Μετά τη συμφωνία των Πρεσπών στο προσκήνιο  επανήλθε  και το αίτημα της άρσης του σχίσματος.Το Φανάρι έκανε δεκτό το αίτημα των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών επαναφέροντας την  τοπική Εκκλησία στην κανονικότητα και την ευχαριστιακή κοινωνία.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποφάσισε τη Δευτέρα να άρει το μακροχρόνιο σχίσμα με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, «νοουμένης της περιοχής της δικαιοδοσίας αυτής μόνον εντός των ορίων της επικρατείας του κράτους της Βορείου Μακεδονίας».

Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό στα Σκόπια με τη Σερβία να αποδίδει την αυτοκεφαλία, αφήνοντας όμως σε εκκρεμότητα το θέμα της ονομασίας. Στις μέχρι τώρα συναντήσεις φανατικοί ιεράρχες των Σκοπίων αλλά και το Πατριαρχείο της Σερβίας  επιμένουν η νέα Εκκλησία να φέρει το όνομα "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Αχρίδος" τι στιγμή που το Φανάρι έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δεχτεί τον όρο Μακεδονία και η Αθήνα θα θέσει βέτο σε περίπτωση που καταστρατηγηθούν οι όροι της αναγνώρισης.

Η κατάσταση  έχει αρχίσει να περιπλέκεται καθώς Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος δεν έχουν απαντήσει στις επιστολές του Πατριαρχείου Σερβίας και η Εκκλησία της Βουλγαρίας είναι αποφασισμένη να θέσει το δικό της βέτο για το όνομα καθώς δεν επιθυμεί να προστεθεί σε αυτό ο όρος "Αρχιεπισκοπή Αχρίδος" αφού όπως υποστηρίζει ο τίτλος αυτός της ανήκει ιστορικά και περιλαμβάνει δικές της περιοχές.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά το Πατριαρχείο Μόσχας  προσπαθεί να παρέμβει στο θέμα της ονομασίας. Στην πρόσφατη επίσκεψη του μητροπολίτη Βολοκολαμσκ "υπουργού Εξωτερικών" της ρωσικής Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία έγινε λόγος για "μακεδονική Εκκλησία" και μάλιστα ενώπιον του Αρχιεπισκόπου κ. Στέφανου.

Το θέμα πήρε και πολιτικές διαστάσεις .Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πενταρόφσκι ενέταξε την επίσκεψη στο πλαίσιο της λεγόμενης εκκλησιαστικής διπλωματίας, τονίζοντας πως "δεν έχει  πρόβλημα με οτιδήποτε κινείται σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Εκκλησία της Ρωσίας αναγνώρισε τη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Την ίδια στιγμή παραδέχτηκε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί την εκκλησιαστική διπλωματία ως «ένα από τα εργαλεία του για να δικαιολογήσει στον κόσμο τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις θηριωδίες που διαπράττει εκεί». 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ