Ξεκάθαρο μήνυμα Βαρθολομαίου στην Σκοπιανή Εκκλησία: Από την συμπεριφορά σας εξαρτάται η πορεία σας

 
Το μήνυμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος Στέφανο

Ενημερώθηκε: 12/06/22 - 18:36

Στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι  και με το ιστορικό συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον αρχιεπίσκοπο Αχρίδος έκλεισε ο κύκλος των εντάσεων με την σχισματική Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας.

Εντάσεις οι οποίες είναι πλέον στα χέρι της νέας Εκκλησίας από τη στάση της οποίας θα εξαρτηθεί  και το μέλλον της στην ορθόδοξη κοινότητα. Ο κ. Βαρθολομαίος απευθυνόμενος προς τον Αχρίδος Στέφανο παρουσία του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Διμιτορ Κοβατσέφσκι του επανέλαβε  πως «από τώρα πορεία σας εξαρτάται αποκλειστικά από τη δική σας πορεία και συμπεριφορά».

Με την ευκαιρία του συλλείρτουργου αναφέρθηκε στον ρόλο του Φαναρίου και επιτέθηκε στη Μόσχα: «η Εκκλησία είναι μία και σκοπό έχει τη σωτηρία του ανθρώπου χαρακτηρίζοντας αχαρίστους όσους έλαβαν τις ευεργεσίες από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Αυτοκεφαλία ενώ σήμερα στρέφονται εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου αμφισβητώντας τον ρόλο του στην Πανορθόδοξη ενότητα».

Ο  Πατριάρχης έκανε επίσης λόγο για στρεβλώσεις που διακινούνται μέχρι του σχίσματος ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε μια υποβόσκουσα ερμηνεία για την Ορθόδοξη Εκκλησία με απόλυτο τρόπο από ορισμένες κατά τόπους Αυτοκέφαλες Εκκλησίες τις οποίες κάλεσε να μην λησμονούν ότι “προήλθαν κυρίως από την πιεστική, εθνοφυλετική ατμόσφαιρας, των αποτόκων του φιλελευθερισμού, της κακής εκδοχής της διαφωτίσεως και της δογματικής, ως μη όφειλε αρχής, έθνος-κράτος, κράτος-εκκλησία. Αι κρατικότροποι και κρατικοδίαιτες Εκκλησίες είναι καταδεδικασμένες εις την φθοράν και την εξαφάνισηνεάν δεν εγκαταλείψουν την ενδοκοσμικότητα και τον συσχηματισμόν μετά τον παρερχομένων συστημάτων. Αι Αυτοκέφαλοι Εκκλησίε έχουν χρέον να υπηρετούν την σωτηρίαν των πιστών και να υπηρετούν μετά εσωτάτης θέρμης και παλούσης καρδίας την ενότητα της πίστεως εν τοις πράγμασι και όχι εν τοις λόγοις”, τόνισε.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως «ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως είναι ο διαρκώς επιτηρών της Ορθόδοξη ενότητα” υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι δυστυχώς “το Πατριαρχείο δρέπει την αχαριστία και τη σκληρότητα”.

Δεν άφησε περιθώριο παρερμηνειών 

κ.Βαρθολομαίος δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών από την πλευρά των Σκοπίων: “ελπίζουμε ότι θα είστε σταθεροί στις δεσμεύσεις σας και ότι τα λάθη του παρελθόντος θα αποτελούν πηγή γνώσεως προς αποφυγήν επαναλείψεως” 

Και πρόσθεσε: ” Ελπίζουμε ότι ο διαρκής κίνδυνος της Ορθοδοξίας, ο εθνοφυλετισμός, θα αποτελεί μακρινό και μη επαναπροσεγγίσιμο παρελθόν. Αναμένουμε μεγαλύτερη προσοχή και βαθύτερη προσέγγιση των εκκλησιαστικών θεμάτων και σας διαβεβαιούμε ότι είμεθα ότι είμαστε πρόθυμοι να σταθούμε στο πλευρό σας εις το διηνεκές. Η Κωνσταντινούπολη τυγχάνει η γενέτειρά σας, η πνευματική μας μήτρα και έχετε χρέος να καλλιεργείσετε μετ’ αυτής έτη και έτη και επί πάντα και πάσι δεσμούς ακαταλύτους τη δυνάμητου πανσθενουργού Αγίου Πνεύματος”.

Από την πλευρά του ο κ.Στέφανος, ξεκαθάρισε επίσης ότι θα είναι δίπλα στο Φανάρι: «Ήρθαμε, λοιπόν, στις μητρικές αγκάλες, Παναγιώτατε, μετά από μια περίοδο περιπλανήσεως στην πνευματική έρημο των παθών και της απομονώσεως. Όπως όλοι μπορούν να πράξουν λάθη, κι εμείς κάναμε και τα αναγνωρίζουμε. Παρακαλέσαμε να ανοίξετε την μεγάλη καρδιά Σας και Εσείς δεν μας αρνηθήκατε, αλλά μας δεχθήκατε στην πατρική αγκαλιά Σας. Είχαμε ακούσει, αλλά τώρα και εκ πείρας γνωρίζουμε, ότι Εσείς, ως Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, γνωρίζετε τόσο καλά πώς να θεραπεύετε τα τραύματα και να επουλώνετε τις πληγές. Αιώνες τώρα η Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως τελεσιουργεί αυτό το έργο αγάπης και την αγάπη διακονεί. Είναι η Εκκλησία της θυσίας και της προσφοράς, της ασκήσεως και της εξαντλήσεως, του ελέους και των πλουσίων ευλογιών. Είναι πάντοτε κενούμενη, αλλά ποτέ κενή από αγάπη και σπλάγχνα οικτιρμών.

Ήρθαμε κοντά Σας με πίστη στο πλήρωμα του χρόνου, του χρόνου στον οποίο ακούσατε τον στεναγμό της καρδιάς μας και τον πόθο των ψυχών μας! Ήρθαμε κοντά Σας και είμαστε πολύ χαρούμενοι. Ήρθαμε να εκφράσουμε τον πόθο Χριστού, που έχουμε ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, και να υποβάλουμε στον Θρόνο Σας τον σεβασμό, την τιμή και την ευγνωμοσύνη μας, να διατρανώσουμε από την καρδιά της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, ενώπιον του Οικουμενικού Θρόνου, την αγάπη μας προς όλη την Οικουμένη.

Γι’ αυτό, ιστάμενοι ενώπιόν Σας και με την τιμή να σταθούμε δίπλα Σας, ήρθαμε να Σας πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ! Σ’ αυτή την ευλογημένη εσπέρα, πολλά καλά συνδράμουν: η εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχου, η μνήμη των Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, η σύναξη της πρώτης εικόνος του Αγίου Όρους, του «Άξιον εστίν»· αυτό το Σταυροπήγιο όπου βρισκόμαστε, όπου το ζων ύδωρ που ανέβλυσε από την Ζωοδόχο Πηγή, οι νεκροί στους τάφους και εμείς, οι «νεκροί» που αναστηθήκαμε· η έκκλητος την οποία Σας υποβάλαμε και διά της αποδοχής της οποίας μάς δεχθήκατε στην κοινωνία μαζί Σας και με όλο τον Ορθόδοξο κόσμο· κι Εσείς, Παναγιώτατε Αρχιεπίσκοπε Κωνσταντινουπόλεως, τα ιερά προνόμιά Σας και η πλήρης αγάπης καρδιά Σας».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ