Ακόμα μία πρόκληση από τους Τούρκους: "Περικυκλώνουν" με τα πλοία τους Καστελόριζο και Κύπρο

 
Άτσαλες αλλά προκλητικές κινήσεις των Τούρκων που βλέπουν ότι "δεν τους βγαίνει" στην κυπριακή ΑΟΖ-Δεσμεύουν για 5(!) μήνες με Μπαρμπαρός και Τσεσμέ κυπριακά οικόπεδα 4,5,6 και το Καστελόριζο

Ενημερώθηκε: 17/07/17 - 23:20

Η Τουρκία χοντραίνει το παιχνίδι στην Κύπρο αλλά και στο Καστελόριζο!

Με δύο NAVTEX στέλνει για 5 μήνες το Barbaros στα κυπριακά οικόπεδα 4,5 και 6 και το Τσεσμέ στο Καστελόριζο.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του τουρκικού ναυτικού εξέδωσε τις παρακάτω NAVTEX:

α. Την 710/17 με την οποία δεσμεύει περιοχή η οποία περιλαμβάνει και το σύμπλεγμα της Μεγίστης για έρευνες από ερευνητικό πλοίο του Τ/ΠΝ ÇESME για το χρονικό διάστημα 22-25 Ιουλίου.

β. Την 711/17 με την οποία δεσμεύει περιοχή ΝΔ της Κύπρου η οποία περιλαμβάνει μέρος των οικοπέδων 5,6 για χρονικό διάστημα 5 μηνών (17/7-16/12) για έρευνες από το BARBAROS H. PAŞA και 2 συνοδευτικά πλοία.

Η Λευκωσία επισήμως δεν θέλει να κάνει κανένα σχόλιο για την ενέργεια της Τουρκίας, θεωρώντας ότι απλώς πρόκειται για παιχνίδι που στόχο έχει να δημιουργήσει εντυπώσεις καθώς επί της ουσίας δεν παρεμποδίζει σε καμία περίπτωση το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου. Στα θαλάσσια οικόπεδα, μέρος των οποίων έχει δεσμεύσει δεν γίνονται έρευνες και το οικόπεδο 11 που γίνεται η γεώτρηση της Total είναι πολλά ναυτικά μίλια μακριά.

Η Τουρκία με την συγκεκριμένη ενέργεια παρανομεί και για αυτό το λόγο η Κύπρος θα εκδώσει αντι – NAVTEX καταγγέλλοντας τη Τουρκία. Η Άγκυρα στα συγκεκριμένα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ προβάλλει διεκδικήσεις υποστηρίζοντας ότι μέρος τους, της ανήκει. Ωστόσο οι απαιτήσεις της δεν βρίσκουν νομικό έρεισμα στο διεθνές δίκαιο και αυτό αποδεικνύεται και από την αδειοδότηση τεμαχίων από τη Κυπριακή Δημοκρατία, για έρευνες από μεγάλες εταιρείες πετρελαιοειδών.

Όλα τα σχετικά θέματα για την κυπριακή ΑΟΖ, ΕΔΩ