Ακραία ναζιστικά στοιχεία βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Ακραία ναζιστικά στοιχεία βεβήλωσαν το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη
Ενημερώθηκε: 28/06/18 - 13:50

Φασιστικά στοιχεία που υποτίθεται ότι διαδήλωναν για την Μακεδονία βεβήλωσαν το μνημείο του ολοκαυτώματος στην Θεσσαλονίκη. Πέταξαν μπογιές φωνάζοντας παράλληλα συνθήματα και ύβρεις, ενώ κατέβασαν μία από τις σημαίες του μνημείου και την έσκισαν.

Η συγκεκριμένη ναζιστική ομάδα αποκόπηκε από την πορεία, η οποία έγινε σε συνέχεια του συλλαλητηρίου για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (ΥΜΑ-Θ).  

Βαρβαρότητα που προσβάλλει την ιστορία της Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζουν τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος κάτοικοι κι επισκέπτες της πόλης, που σήμερα το πρωί, περνώντας μπροστά από το μνημείο, κοντοστέκονταν με την απορία ζωγαφισμένη στο βλέμμα, ζητώντας να μάθουν τι ακριβώς συνέβη.

Είναι η τρίτη φορά που μέσα σε λίγους μήνες το Μνημείο του Ολοκαυτώματος βεβηλώνεται -οι δύο (πρόσφατες) προηγούμενες ήταν τον Δεκέμβριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018- γεγονός που δεν μένει ασχολίαστο από κάτοικο της περιοχής, ο οποίος πλησιάζει το συνεργείο της αρμόδιας υπηρεσίας του κεντρικού δήμου, που από το πρωί είχε πιάσει δουλειά προκειμένου να σβήσει τα σημάδια από τη χθεσινοβραδική βάρβαρη ενέργεια. "Κάθε φορά τα ίδια" μονολογεί και απομακρύνεται κουνώντας αποδοκιμαστικά το κεφάλι.

Δ. Τζανακόπουλος: Να σταματήσει η ΝΔ να προσφέρει πολιτική κάλυψη και νομιμοποίηση στους φασίστες

Να καταδικάσει η αξιωματική αντιπολίτευση τη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος, καλεί την ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπενθυμίζεται ότι ομάδα ατόμων αποσπάστηκε από την πορεία που έγινε στη Θεσσαλονίκη κατά της συμφωνίας των Πρεσπών και βεβήλωσε το μνημείο του Ολοκαυτώματος.

«Η Νέα Δημοκρατία έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος που ζήτησε από τη μείζονα αντιπολίτευση «να καταδικάσει άμεσα την βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη από τους φασίστες».

Επίσης, «να σταματήσει να τους προσφέρει πολιτική κάλυψη και νομιμοποίηση».

Κώστας Καραγκούνης: Είναι αυτονόητη η καταδίκη στις φασιστικές επιθέσεις

 «Η Πολιτεία πρέπει να είναι και ακόμη πιο αυστηρή στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, στις φασιστικές ή ακραίες εκδηλώσεις πρέπει πρώτα από όλα να είμαστε απόλυτα απέναντι, ίσως και με ενίσχυση της νομοθεσίας», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κώστας Καραγκούνης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για τη βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη από μερίδα διαδηλωτών, που συμμετείχαν στο χθεσινό συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

   «Είναι αυτονόητη η καταδίκη σε επιθέσεις, που δυστυχώς συνεχίζουν και γίνονται και όχι μόνο τώρα στο συγκεκριμένο μνημείο, αλλά και σε άλλα μνημεία και σε εβραϊκά νεκροταφεία. Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη ισχυρές αντισημιτικές φωνές, οι οποίες πρέπει να εκλείψουν και είναι αυτονόητη η καταδίκη από τη ΝΔ», υπογράμμισε.

Η Ισραηλιτική Κοινότητα καταδικάζει τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος που "οφείλει να προβληματίσει το σύνολο της κοινωνίας" 

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, με σημερινή ανακοίνωσή της, καταδικάζει απερίφραστα τη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, η οποία, όπως τονίζει, "οφείλει να προβληματίσει το σύνολο της κοινωνίας μας.

"Η νέα πράξη προσβολής και απαξίωσης ενός συμβόλου, που ανεγέρθη από την Ελληνική Κυβέρνηση για να τιμήσει τη μνήμη των 50.000 πολιτών της Θεσσαλονίκης Εβραϊκού Θρησκεύματος που εξοντώθηκαν από τους Ναζί, θυμάτων του μαζικότερου και πιο οργανωμένου εγκλήματος που βίωσε η ανθρωπότητα, οφείλει να προβληματίσει το σύνολο της κοινωνίας μας" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΙΚΘ σημειώνει πως "η εικόνα του Μνημείου Ολοκαυτώματος καλυμμένου με κόκκινη μπογιά και της καταστροφής των λουλουδιών που ήταν τοποθετημένα σε αυτό, αποτελεί μια ακόμη θλιβερή και ξεκάθαρη ένδειξη για τις τραγικές συνέπειες που μπορούν να έχουν ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία".

Επισημαίνει δε ότι είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, βεβηλώνεται και σημειώνει: "Ως φαίνεται, από την τρίτη βεβήλωση του Μνημείου Ολοκαυτώματος μέσα σε λίγους μήνες (Δεκέμβριος 2017, Ιανουάριος 2018 και Ιούνιος 2018), δεν είναι λίγοι αυτοί που στις μέρες μας, παρά τα όσα έχει διδάξει η Ιστορία είναι έτοιμοι να βαδίσουν σε επικίνδυνα μονοπάτια ασπαζόμενοι αντισημιτικά στερεότυπα και θεωρίες".

Η Ισραηλιτική Κοινότητα τονίζει ακόμα πως "ο εφησυχασμός, η άγνοια και η ανοχή, απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές ανοίγουν δυστυχώς σε αυτούς που σήμερα βάφουν κόκκινο ένα μνημείο που δημιουργήθηκε για να υπενθυμίζει τις συνέπειες μιας εποχής κατά την οποία οι ανθρωπιστικές αξίες καταβαραθρώθηκαν και αθώοι άνθρωποι στιγματίστηκαν και δολοφονήθηκαν στο βωμό φασιστικών ιδεολογιών, το δρόμο για ένα επόμενο χειρότερο βήμα". 

ΑΝΕΛ: Βεβήλωσαν τη Θεσσαλονίκη και την ιστορική μνήμη 

 «Η βεβήλωση του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη είναι απαράδεκτη και θλιβερή ρατσιστική ενέργεια. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταδικάζουμε τους βανδαλισμούς με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο» δήλωσε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης.

«Ο σεβασμός των νεκρών και της ιστορικής μνήμης δεν έχει χρώμα, θρησκεία, ιδεολογία. Στον τόπο που γεννήθηκε η Δημοκρατία και ο σεβασμός στην αξία του ανθρώπου δεν χωρούν οι μιαροί βάνδαλοι» κατέληξε ο κ. Τοσουνίδης.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταδικάζει τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος 

Τη βεβήλωση του Μνημείου του Ολοκαυτώματος καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι "είναι ένα φαινόμενο που δεν είναι απλώς λυπηρό και προσβλητικό, αλλά εξοργιστικό και πρέπει επιτέλους, να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά από την Πολιτεία".

"Οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε μηδενική ανοχή στο ρατσισμό και τη βία από όπου και αν προέρχεται, εναντίον οποιουδήποτε και αν στρέφεται" προσθέτει η Περιφέρεια.