Ανδρέας Πάτσης: Κινδυνεύει με έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα, αλλά και με φυλάκιση δύο ετών

 
πατσησ

Ενημερώθηκε: 26/10/22 - 17:14

Να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα και να επιστρέψει την έδρα στο κόμμα κάλεσε την Τρίτη ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Ιωάννης Μπούγας τον Ανδρέα Πάτση , σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του "Πρώτου Θέματος", αλλά ο βουλευτής Γρεβενών αρνήθηκε να συμμορφωθεί ,δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει ως ανεξάρτητος - πράγμα που προκάλεσε  την άμεση  διαγραφή του με εντολή του πρωθυπουργού.

Έκπτωση από βουλευτικό αξίωμα

Ωστόσο, ο κ. Πάτσης «κινδυνεύει» ούτως ή άλλως με έκπτωση από το βουλευτικό του αξίωμα καθώς η παράλληλη επαγγελματική του δραστηριότητα εκτός από τα ηθικά και νομικά ζητήματα που εγείρει φαίνεται ότι παραβιάζει και τις συνταγματικές υποχρεώσεις που ισχύουν για τους βουλευτές. Όπως έχει αποκαλυφθεί οι εταιρείες του κ. Πάτση έχουν συνάψει συμβάσεις με ΝΠΔΔ, εταιρείες ή οργανισμούς του Δημοσίου όπως με τα ΕΛΤΑ, νοσοκομεία κλπ

Σύμφωνα με το άρθρο 57 του Συντάγματος τα καθήκοντα του βουλευτή είναι «ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία:

α) Αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα…» ενώ η παράβαση των διατάξεων συνεπάγεται έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα και ακυρότητα των σχετικών συμβάσεων ή πράξεων.

Βέβαια, όπως τονίζουν νομικές πηγές η παραβίαση του άρθρου για τα ασυμβίβαστα και τα κωλύματα των βουλευτών διαπιστώνεται μόνο με απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και μόνο μετά από σχετική προσφυγή. Προσθέτουν μάλιστα πως ακόμα και αν προσφύγουν σήμερα οι συνυποψήφιοι του κ. Πάτση στα Γρεβενά η τελική δικαστική απόφαση θα εκδοθεί πιθανότατα μετά τις ερχόμενες εκλογές. Ισως, για αυτό και ο πρώην βουλευτής της ΝΔ επέλεξε να διατηρήσει για τους επόμενους μήνες την έδρα του.

Φυλακή τουλάχιστον 2 έτη

Πέραν όμως από τις συνταγματικές πρόνοιες που ενεργοποιούνται για την περίπτωση Πάτση, ο βουλευτής Γρεβενών φαίνεται ότι θα έρθει αντιμέτωπος και με τις βαρύτατες νομικές ευθύνες που προβλέπει η νομοθεσία για την συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες.

Σύμφωνα με τον νόμο 3213 του 2003 «Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών…» όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα: «Η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ»

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ο κ. Πάτσης εμφανίζεται αποκλειστικός μέτοχος τριών εταιρειών με έδρα την Κύπρο. Πρόκειται για τις: SIGHTGREEN LTD , DAGORLIA LTD και HORSELORD LTD

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ