Ανεξέλεγκτη η φωτιά στην Ζάκυνθο λόγω ανέμων-Και επίγεια μέσα στην αποστέλλονται στην Β. Ήπειρο

Ανεξέλεγκτη είναι η νέα πυρκαγιά που ξέσπασε στην Ζάκυνθο, στην άλλη άκρη του νησιού, νοτιοδυτικά σε δασική έκταση στο Κοιλιωμένο λόγω-Αναζοπυρώθηκε η πυρκαγιά και στο Καταστάρι-Απανωτές οι πυρκαγιές στην Ζάκυνθο ενισχύοντας την πεποίθηση οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)
Ενημερώθηκε: 12/08/17 - 22:18
Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Ανεξέλεγκτο είναι το νέο μέτωπο πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στην Ζάκυνθο, αυτή την φορά στην άλλη άκρη του νησιού, στην νοτιοδυτική πλευρά και σε δασική έκταση στο Κοιλιωμένο.

Ο πιο κοντινός οικισμός είναι αυτός του Αγαλά ο οποίος όμως δεν αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο. Η πορεία της φωτιάς είναι μεν προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αλλάζουν συνεχώς διευθύνσεις και έτσι δεν είναι απόλυτο ότι ο οικισμός θα βρεθεί στην πορεία της φωτιάς.

Όλα δείχνουν πάντως πως οι πυροσβέστες θα δώσουν ολονύχτια μάχη στο νησί όχι μόνο με το ανεξέλεγκτο πύρινο μέτωπο αλλά με τους θυελλώδεις ανέμους που την φουντώνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η εικόνα στην Ζάκυνθο τείνει να γίνει καθημερινότητα τους τελευταίους δύο μήνες με συνεχείς φωτιές που ξεσπούν στην ευρύτερη περιοχή από τις Βολίμες και σε άλλα σημεία ή μόλις πάνε καλύτερα κάποια μέτωπα και τείνουν να σβήσουν, ξαφνικά ξεσπούν σε άλλα σημεία νέες φωτιές προκαλώντας διασπορά δυνάμεων, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι ενδεχομένως ειδικά φέτος η Ζάκυνθος έχει μπει στο στόχαστρο οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών.

Από τις προηγούμενες μεγάλες πυρκαγιές της Ζακύνθου είχε μεταβεί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού διενεργώντας έρευνα, δίχως αποτελέσματα ενώ και το drone της Πυροσβεστικής είχε επιστρατευτεί για περιπολίες επίσης δίχως αποτελέσματα.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο όμως επιστρέφει τo μη στελεχωμένο αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος τύπου EOS mini UAV SYSTEM στη Ζάκυνθο και πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης στην ευρύτερη περιοχή ενώ θα παραμείνει και θα επιχειρεί σε 24ωρη βάση για τις επόμενες μέρες. Η εικόνα από την κάμερα του αεροσκάφους θα μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, καθ´ όλη τη διάρκεια της πτήσης του.

Οι πτήσεις μη στελεχωμένων αεροσκαφών του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. έχουν ενταχθεί από φέτος, στα επιχειρησιακά σχέδια του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την αντιπυρική περίοδο, ως εργαλείο έγκαιρου εντοπισμού δασικών πυρκαγιών. Οι περιοχές επιτήρησης και το πρόγραμμα των αποστολών, προσδιορίζονται με βάση το βαθμό επικινδυνότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ συμπληρωματικά λαμβάνεται υπόψη το ιστορικό των περιοχών που στο παρελθόν έχουν εκδηλωθεί συχνές πυρκαγιές.

Στην Ζάκυνθο από χθες ξέσπασαν δύο νέα πύρινα μέτωπα και σε διαφορετικές περιοχές. Αρχικά, το μεσημέρι, ξέσπασε φωτιά σε δύσβατο σημείο, σε αγροτοδασική έκσταση στην περιοχή Καταστάρι Ζακύνθου η οποία μέχρι το πρωί είχε πάρει μεγάλη έκταση και έπεσε σε βαθιές χαράδρες που καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την προσέγγιση. Νωρίς το απόγευμα υπήρχε αισιοδοξία καθώς είχαν μείνει μόνο μικροεστίες ωστόσο οι δυνατοί άνεμοι την αναζωπύρωσαν.

Αργότερα το απόγευμα χθες, ξέσπασε και νέο πύρινο μέτωπο σε χαμηλή βλάστηση στο Καπελέτι, κοντά στις Βολίμες, οπού συνεχώς κάποιοι φαίνεται πως φέτος βάζουν φωτιές. Αυτό το μέτωπο επίσης εμφανίζει από το πρωί καλύτερη εικόνα και πλέον έχει πάψει να έχει ακόμα και φλόγα. Έτσι, αυτή την ώρα, συνολικά στην Ζάκυνθο και μαζί με τις ενισχύσεις που δέχτηκαν επιχειρούν περίπου 120 άντρες με περίπου 40 οχήματα. Από αέρος, ρίψεις νερού πραγματοποιούν ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος PZL.
Υπό μερικό έλεγχο τα Καμένα Βούρλα-Και επίγειες δυνάμεις πλέον στην Νότια Αλβανία

Υπό μερικό έλεγχοι τέθηκε η πυρκαγιά στα Καμένα Βούρλα, όπως και στα Τζουμέρκα που αντιμετωπίστηκε άμεσα.

 

Υπό μερικό έλεγχο είναι επίσης οι δύο εστίες που προκλήθηκαν στα Φιλιατιά από τα πύρινα μέτωπα της Αλβανίας. Τα δύο καναντέρ που επιχειρούσαν επί αλβανικού εδάφους αποχώρησαν και αντικαταστάθηκαν από δύο PZL από Κέρκυρα, μέχρι που έπεσε το σκοτάδι.

Κύριο μέλημα των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων είναι όχι μόνο να αποτρέψουν να εισέλθουν οι πυρκαγιές στο ελληνικό έδαφος, αλλά και η κατάσβεση πολλών διάσπαρτων εστιών ανάμεσα σε κατοικημένες περιοχές.

Οι επίγειες δυνάμεις αποτελούνται από 3 πυροσβεστικά οχήματα και 6 πυροσβέστες και επιχειρούν στην περιοχή "Τζούρβιανη", η οποία βρίσκεται στην νότια Αλβανία, ανάμεσα στα χωριά της ελληνικής μειονότητας.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Κυριακή 13 Αυγούστου

 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για αύριο Κυριακή 13 Αυγούστου 2017, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία)
• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
• Περιφέρεια Αττικής
• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία)
• Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)
• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς)
• Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Σχετικά Θέματα:

Νέα μεγάλη φωτιά στα ελληνικά χωριά στην Αλβανία-Αυξάνονται οι υπόνοιες εμπρησμού (ΦΩΤΟ)

Και νέα πυρκαγιά στην Ζάκυνθο στην άλλη άκρη του νησιού-Στο στόχαστρο εμπρηστών το νησί;

Νέα πυρκαγιά στα Καμένα Βούρλα αρκετά κοντά σε σπίτια

Καλύτερη η εικόνα με μικροεστίες σε Κορωπί και Ζάκυνθο

Σε εξέλιξη μεγάλες φωτιές σε Κορωπί και Ζάκυνθο