Νέα πυρκαγιά στα Καμένα Βούρλα αρκετά κοντά σε σπίτια

Νέα πυρκαγιά στα Καμένα Βούρλα αρκετά κοντά σε σπίτια
Ενημερώθηκε: 12/08/17 - 17:15
Του Θοδωρή Παναγιωτίδη

Νέα μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι σε πευκόφυτη δασική έκταση στα Καμένα Βούρλα Φθιώτιδας, αρκετά κοντά σε σπίτια και εξοχικά.

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 26 άντρες της Πυροσβεστικής με 12 οχήματα, 14 άτομα πεζοπόρο τμήμα, δύο υδροφόρες, ένα Canadair και δύο PZL και από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων δόθηκε εντολή να σπεύσουν προς ενισχύσεις ακόμα δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο, συνολικά δηλαδή 6 εναέρια μέσα. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα η εικόνα της πυρκαγιάς ήταν πολύ καλύτερη και πλέον έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος για τα σπίτια. Αντί του ενιαίου μετώπου υπάρχουν πια διάσπαρτες μικροεστίες, ενώ δόθηκε εντολή να παραμείνουν μόνο δύο εναέρια μέσα.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη αλλά με καλύτερη εικόνα και μικροεστίες βρίσκονται πλέον οι πυρκαγιές σε Κορωπί και Ζάκυνθο. Στο Κορωπί η φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Βύλιζα, κυριολεκτικά μπροστά από τα σπίτια, ευτυχώς όμως λόγω των αντίθετων ανέμων κινήθηκε προς το βουνό όπου καθηλώθηκε. Στο σημείο μαζί με τις ενισχύσεις που έφτασαν, επιχειρούν πλέον 45 άντρες με 15 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρο τμήμα και 3 ελικόπτερα.

Στην Ζάκυνθο από χθες ξέσπασαν δύο νέα πύρινα μέτωπα και σε διαφορετικές περιοχές. Αρχικά, το μεσημέρι, ξέσπασε φωτιά σε δύσβατο σημείο, σε αγροτοδασική έκσταση στην περιοχή Καταστάρι Ζακύνθου η οποία μέχρι το πρωί είχε πάρει μεγάλη έκταση και έπεσε σε βαθιές χαράδρες που καθιστούσαν σχεδόν αδύνατη την προσέγγιση, ωστόσο πλέον εμφανίζει πολύ καλύτερη εικόνα και έχει μόνο μικροεστίες.
Αργότερα το απόγευμα χθες, ξέσπασε και νέο πύρινο μέτωπο σε χαμηλή βλάστηση στο Καπελέτι, κοντά στις Βολίμες, οπού συνεχώς κάποιοι φαίνεται πως φέτος βάζουν φωτιές. Αυτό το μέτωπο εμφανίζει από το πρωί καλύτερη εικόνα και πλέον έχει πάψει να έχει και φλόγα. Έτσι, αυτή την ώρα επιχειρούν 56 άντρες με 24 οχήματα και 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα, με πρόσθετες ενισχύσεις από Δυτική Ελλάδα, την Θεσσαλία και την Αθήνα. Από αέρος, ρίψεις νερού πραγματοποιούν ένα ελικόπτερο και ένα αεροσκάφος PZL.

Οι δύο εστίες που προκλήθηκαν στα Φιλιατιά από τα πύρινα μέτωπα της Αλβανίας, η μία αντιμετωπίστηκε άμεσα και η δεύτερη εμφανίζει πλέον πολύ καλύτερη εικόνα. Τα δύο καναντέρ που επιχειρούσαν επί αλβανικού εδάφους αποχώρησαν και πλέον επιχειρούν δύο PZL από Κέρκυρα. Μία νέα φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στο Στόμιο Ιεράπετρας Κρήτης, αντιμετωπίστηκε άμεσα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για σήμερα Σάββατο 12 Αυγούστου

 

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία σήμερα Σάββατο 12 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Πελοποννήσου (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σχετικά Θέματα:

Σε εξέλιξη μεγάλες φωτιές σε Κορωπί και Ζάκυνθο