Αποσύρονται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

 
Αποσύρονται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Ενημερώθηκε: 23/03/16 - 20:00

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει πια στη μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα σε "κέντρα κράτησης", ενώ αποσύρονται και οι ''Γιατροί χωρίς Σύνορα'' καταγγέλλοντας τις απελάσεις.

Η ΕΕ ήρθε σε συμφωνία με την Τουρκία μόνο πριν από τέσσερις μέρες για να σταματήσει η ροή των μεταναστών μέσω της θάλασσας προς στην Ελλάδα, αλλά η Ύπατη Αρμοστεία είπε ότι η συμφωνία είχε αρχίσει να εφαρμόζεται πρόωρα χωρίς τις απαιτούμενες δικλείδες ασφάλειας.

Όπως τόνισε οι μετανάστες κρατούνται ενάντια της θέλησής τους σε κέντρα υποδοχής σε αρκετά ελληνικά νησιά, και ότι δεν θα μεταφέρει άτομα εκεί από τις παραλίες και προς και από τα λιμάνια. Θα συνεχίσει να παρέχει προς τους πρόσφυγες άλλες υπηρεσίες, μεταξύ των και συμβουλευτικής, πρόσθεσε.

"Υπό τους νέους κανονισμούς, αυτά τα λεγόμενα hot spots έχουν τώρα μετατραπεί σε κέντρα κράτησης", είπε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Μελίσα Φλέμινγκ. "Παρομοίως, και σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ύπατης Αρμοστείας η οποία αντιτίθεται σε υποχρεωτική κράτηση, έχουμε αναστείλει ορισμένες από τις ενέργειές μας σε όλα τα κλειστά κέντρα του νησιού", πρόσθεσε, αναφερόμενη στη Λέσβο.

Η διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από ένα από τα κέντρα στη Λέσβο "επειδή η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μετατρέπει τα κέντρα υποδοχής σε κέντρα απέλασης. Εάν συνεχίζαμε θα γινόμασταν συμμέτοχοι σε ένα σύστημα που θεωρούμε άδικο και απάνθρωπο", είπε το ελληνικό τμήμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η Μαρί Ελιζαμπέτ Ένγκρ, που διευθύνει το ελληνικό γραφείο, πρόσθεσε ότι η απόσυρση ορισμένων υπηρεσιών "δεν θα επιτρέψει την βοήθειά μας να γίνει όργανο μιας επιχείρησης μαζικών απελάσεων".

 Προειδοποίηση Μουζάλα για θανάτους παιδιών στην Ειδομένη – Εκθέτει την Χριστοδουλοπούλου

Διαβάστε επίσης:

Συνεχίζεται η ροή προσφύγων στον Πειραιά

Νέες συμπλοκές στην Ειδομένη