Εισφορές 10 εργαζομένων για να πληρωθεί 1 σύνταξη

Εισφορές 10 εργαζομένων για να πληρωθεί 1 σύνταξη
Ενημερώθηκε: 09/03/17 - 14:50

Αμοιβές κάτω των 400 ευρώ τον μήνα λαμβάνουν περίπου 600.000 εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας περιγράφουν με τα πλέον μελανά χρώματα τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για την απασχόληση και τις αμοιβές, σύμφωνα με την ανάλυση των περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) Μαΐου του 2016. Συγκεκριμένα, δείχνουν ότι ο μέσος μισθός της μερικής απασχόλησης κατήλθε στα 393,79 ευρώ μεικτά. Με αυτούς τους μισθούς δε, αμείβονται 587.924 εργαζόμενοι.

Όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Καθημερινή, τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά για το μέγεθος του προβλήματος, αποθαρρυντικά για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και της κοινωνικής συνοχής στη χώρα. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ τα προηγούμενα χρόνια για την πληρωμή της σύνταξης ενός συνταξιούχου αρκούσαν οι εισφορές από τέσσερις εργαζομένους, πλέον, λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων από την απασχόληση παράλληλα με την επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, θα πρέπει να πληρώσουν 10 εργαζόμενοι!

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Νέα πρόκληση Αγκυρας: Εγκαλεί τον Πρ. Παυλόπουλο για άγνοια της συνθήκης της Λωζάνης

Τα εργασιακά το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης θεσμών

Οι Τσίπρας - Μητσοτάκης τρολάρουν με αφορμή το Μπάρτσα - Παρί

ΚΑΙΡΟΣ 9/3/2017: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες