Εκλογές 2019: Χρήσιμες πληροφορίες για τους ετεροδημότες - Παραδείγματα

Εκλογές 2019: Χρήσιμες πληροφορίες για τους ετεροδημότες - Παραδείγματα
Ενημερώθηκε: 25/05/19 - 14:03

Εκλογές 2019: Στο παραπέντε της έναρξης της ψηφοφορίας της 26η Μάη για την αναμέτρηση για ευρωκοινοβούλιο, περιφέρειες και δήμους και ιδιαίτερα οι ετεροδημότες θα πρέπει να εξασφαλίσουν έγκαιρα τη μετακίνησή τους στον τόπο όπου ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Πρώτα απ' όλα, χρειάζεται ΟΛΟΙ να δουν ΕΓΚΑΙΡΑ πού ψηφίζουν, μπαίνοντας στη σχετική εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών.

Όσοι χρειαστεί να ταξιδέψουν θα έχουν σύμμαχο τον καιρό - προβλέπεται ηλιοφάνεια - ενώ θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι δικαιούνται έκπτωσης στα ΚΤΕΛ και στα τρένα ενώ όσοι ταξιδέψουν με αυτοκίνητο δε θα πληρώσουν διόδια. Παράλληλα «στο πόδι» είναι το σύνολο της Τροχαίας προκειμένου να εξασφαλιστεί χωρίς προβλήματα η μετακίνηση των εκλογέων.

Θυμίζουμε ότι ετεροδημότης θεωρείται:

α) Όποιος διαμένει σε διαφορετικό δήμο από εκείνον όπου είναι εγγεγραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους. Παράδειγμα: Αν κάποιος κατοικεί στην Αθήνα και είναι εγγεγραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της Χαλκίδας (όπου έχει γεννηθεί, ή από όπου κατάγεται, κ.λπ.), για να ψηφίσει σε όλες τις εκλογές (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και βουλευτικές όποτε γίνουν) θα πρέπει να πάει στη Χαλκίδα.

β) Όσοι είναι όπως οι παραπάνω, αλλά έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου όπου διαμένουν. Παράδειγμα: Κάποιος διαμένει στην Αθήνα, είναι εγγεγραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Βόλου (όπου έχει γεννηθεί, ή από όπου κατάγεται, κ.λπ.), αλλά έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του Δήμου Αθήνας και άρα μπορεί να ψηφίσει στην Αθήνα.

-- Για τις εκλογές της Κυριακής, σ' αυτήν την κατηγορία (β) ανήκουν:

1) Όσοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 28/2/2019.

2) Όσοι είχαν εγγραφεί ως ετεροδημότες στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους τα προηγούμενα χρόνια (είτε ψήφισαν, είτε όχι σε προηγούμενες εκλογές) και δεν ανακάλεσαν την αίτησή τους ώστε να διαγραφούν από αυτούς μέχρι τις 28/2/2019.

Δηλαδή, η ιδιότητα του ετεροδημότη ισχύει για όσο χρόνο δεν ανακαλεί την αίτησή του αυτός που την υποβάλει, ώστε να διαγραφεί από τους ειδικούς καταλόγους των ετεροδημοτών.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

-- Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες της κατηγορίας (β) στις προσεχείς εκλογές;

Στις ευρωεκλογές, οι ετεροδημότες ψηφίζουν υποχρεωτικά και αποκλειστικά στο δήμο της διαμονής τους, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους όπου έχουν εγγραφεί.

Στο δήμο αυτό δεν μπορούν να ψηφίσουν για τις τοπικές (περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές) εκλογές.

Στις τοπικές εκλογές (δημοτικές, περιφερειακές) ψηφίζουν υποχρεωτικά στο δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους και θα πρέπει να μετακινηθούν έως εκεί.

Ο ετεροδημότης της κατηγορίας (β) μπορεί να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του ΜΟΝΟ για τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ΟΧΙ για τις τοπικές εκλογές.

ΔΗΛΑΔΗ οι ετεροδημότες:

Στο δήμο της διαμονής τους, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους όπου έχουν εγγραφεί, ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ τις ευρωεκλογές.

Στο δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ τις τοπικές και περιφερειακές εκλογές και θα πρέπει να μετακινηθούν έως εκεί.

Παράδειγμα:

Κάποιος είναι εγγεγραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Βόλου (όπου έχει γεννηθεί, ή από όπου κατάγεται, κ.λπ.) και διαμένει στην Αθήνα, όπου έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του Δήμου Αθήνας. Αυτός στις εκλογές υποχρεώνεται να ψηφίσει:

Στην Αθήνα μόνο για τις ευρωεκλογές και ΟΧΙ για τις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.

Στο Βόλο μόνο για τις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές και ΟΧΙ για τις ευρωεκλογές.

Για να πέσει λοιπόν στα σίγουρα η ψήφος, θα πρέπει ο ετεροδημότης του συγκεκριμένου παραδείγματος:

Είτε να ψηφίσει το πρωί της Κυριακής για ευρωεκλογές στην Αθήνα και στη συνέχεια να ταξιδέψει μέχρι το Βόλο για να ψηφίσει σε περιφερειακές και τοπικές εκλογές.

Είτε, αν βρίσκεται ήδη στο Βόλο, αφού ψηφίσει για τις τοπικές εκλογές, να φροντίσει για την έγκαιρη επιστροφή του στην Αθήνα, ώστε να ψηφίσει και στις ευρωεκλογές.