Έκρηξη στις ηλεκτρονικές απάτες στις συναλλαγές με τράπεζες – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη Θεοδωρικάκου, Στουρνάρα

 
Έκρηξη στις ηλεκτρονικές απάτες στις συναλλαγές με τράπεζες – Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη Θεοδωρικάκου, Στουρνάρα

Ενημερώθηκε: 13/10/21 - 14:41

Μια ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών για τις διαδικτυακές απάτες με την τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος» – phishing μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικών μηνυμάτων, καθώς και η δημιουργία συντονιστικού κέντρου με την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για το ζήτημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο διοικητής της Τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας, ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών Βασίλειος Ράπανος, ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Τραπεζών Σπυρίδων Ανδρονικάκης, ο διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών Γεώργιος Πάσχας, η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απιλαγάκη, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ιωάννης Γραμματικάκης, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλειος Παπακώστας και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας Δημήτρης Λουκόπουλος.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι «δυστυχώς το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους, με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Όπως πρόσθεσε, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης εργασίας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας «προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τη δράση μας για να προστατεύσουμε την περιουσία των πολιτών».

Η πρώτη απόφαση, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, είναι να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, προκειμένου να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Πρόσθεσε ότι δημιουργείται συντονιστικό κέντρο, για πιο αποτελεσματική δράση απέναντι σε όσους διαπράττουν ηλεκτρονικές απάτες.

Οι διαδικτυακές απάτες το τελευταίο διάστημα έχουν σημειώσει αύξηση 200% με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι αριθμοί προκαλούν εύλογα ερωτήματα καθώς τους τελευταίους εννέα μήνες σε σύνολο 30 δισεκατομμυρίων τραπεζικών συναλλαγών, περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ κατέληξαν στα χέρια ηλεκτρονικών απατεώνων.

Περισσότερα από 100 τα «είδη» απάτης «ψαρέματος» - phishing.