Έντονο παρασκήνιο: Η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου φέρνει σενάρια «διαδοχής» του Αρχιεπισκόπου

Έντονο παρασκήνιο: Η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου φέρνει σενάρια «διαδοχής» του Αρχιεπισκόπου
Ενημερώθηκε: 17/11/18 - 19:15

Οργιώδες παρασκήνιο μετά την ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου να απορρίψει την συμφωνία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και Αλέξη Τσίπρα

Η συμφωνία αυτή για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους, παρά το γεγονός ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ιστορική», κορυφαίοι ιεράρχες όχι μόνο δεν συμμερίστηκαν την παραπάνω εκτίμηση, αλλά συνάντησε την σφοδρή αντίδραση τους και έτσι μόνο έκπληξη δεν αποτελούσε η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να την απορρίψει ομόφωνα. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει ανοίξει πια η περίοδος της διαδοχής μέσα στην Εκκλησία της Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει συμπληρώσει 10 χρόνια στη θέση και είναι πλέον 80 ετών.

Μάλιστα, η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που έχει ήδη ξεκινήσει «αντάρτικο» για αντικατάσταση του Ιερωνύμου, από Μητροπολίτες που προσπαθούν να πλασαριστούν στην κούρσα διαδοχής, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε μπαράζ με συναντήσεων με κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία φέρεται να επιθυμεί την αντικατάσταση του Αρχιεπισκόπου που θεωρείται από την Πειραιώς, «φιλικά προσκείμενος» στον Αλέξη Τσίπρα. 

Στο «παιχνίδι» της διαδοχής εμπλέκεται και το Οικουμενικό Πατριαρχείο που εξακολουθεί να έχει επιρροή σε μερίδα ιεραρχών. Το «Φανάρι»  εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς τη δυσαρέσκειά του ότι δεν συμμετείχε στο διάλογο, ενώ κατά τη γνώμη και στη βάση της ειδικής σχέσης του με τις Μητροπόλεις των Νέων Χωρών, τις άμεσα υπαγόμενες σε αυτό μητροπόλεις της Δωδεκανήσου όπως και την Εκκλησία την Κρήτης, θα έπρεπε να είχε αποτελέσει τμήμα του σχετικού διαλόγου.

Στα «πλατό» της Πειραιώς γυρίζεται το εκκλησιαστικό Game of Thrones

Το παρασκήνιο που έχει δημιουργηθεί για την «διαδοχή» του Αρχιεπισκόπου είναι τόσο έντονο που θα το «ζήλευαν» ακόμα και οι σεναριογράφοι της πετυχημένης σειράς Game of Thrones, με τους ιεράρχες που επιθυμούν να καθίσουν στον «θρόνο» να επιδίδονται σε «μακιαβαλικές» τακτικές, προκειμένου να εξασφαλίσουν πολιτική στήριξη από την αξιωματική αντιπολίτευση, που θέλει να έχει λόγο σε έναν χώρο που παραδοσιακά ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει ιδιαίτερη επιρροή.

Aπό την Πέμπτη είχε προκαλέσει εντύπωση η σφοδρή επίθεση που είχε εξαπολύσει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τα όσα είχε στη Βουλή στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας, όπου μιλώντας στην ΕΡΤ3 μεταξύ άλλων είχε τονίσει: «Όψιμο και το ενδιαφέρον του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος παλιότερα μιλούσε για χωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, για πληρωμή του Κλήρου με άλλο τρόπο, τα θυμόμαστε όλα αυτά, δεν έχουμε αλτσχάϊμερ. Γιατί αυτή η παλινωδία από τον κ. Μητσοτάκη;».

Δεν είναι τυχαίο ότι σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ιστολόγιο tribune.gr, ο Μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ, στο τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου πέρασε την πόρτα των κεντρικών της Νέας Δημοκρατίας και είχε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τόσο η Μητρόπολη Πειραιώς ωστόσο, όσο και η ΝΔ κράτησαν κρυφή αυτή την συνάντηση, καθώς δεν εκδόθηκε καμία σχετική ενημέρωση μέσω των γραφείων Τύπου τους.

Ενώ μεγάλο μέρος της αντιπαράθεσης με τον Αρχιεπίσκοπο σήκωσε και ο Μητροπολίτης Καισαριανής, Δανιήλ, ο οποίος στο παρελθόν είχε την «τύχη» να λάβει η Μητρόπολή του από το ΚΕΕΛΠΝΟ σωρεία δωρεών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Παράλληλα, διαρκή επαφή και σχεδόν καθημερινή επικοινωνία είχαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος με τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρώτος, αν και θεωρείται ένας από τους μετριοπαθείς ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος, είναι αυτός που έχει σηκώσει τη ρομφαία του «αντάρτικου» κατά του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας επέλεξε να δώσει στη δημοσιότητα την εισήγησή του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία παραπέμπει περισσότερο σε κομματάρχη της σκληροπυρηνικής πτέρυγας της ΝΔ παρά σε Ιεράρχη, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «επικοινωνιακό πυροτέχνημα της κυβέρνησης», ενώ υποστηρίζει πως δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, όπως του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, εκθέτουν τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι σημερινά δημοσιεύματα της εφημερίδας «Παραπολιτικά» κάνουν ευθέως λόγο για «μαγείρεμα διαδοχής» του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Και αυτό συμβαίνει την ημέρα που ο πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς δίνει συνέντευξη στην ίδια εφημερίδα, «σπάζοντας» το εμπάργκο που της είχε επιβάλλει μετά τις αποκαλύψεις για διαδοχικά τιμολόγια της ΝΔ προς τον εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκο, επί πρωθυπουργίας του.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις και οι κίνδυνοι για σχίσμα» στην Ελλαδική εκκλησία

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου και είναι απορίας άξιο εάν αυτή η «κόντρα» μπορεί να κλείσει τόσο εύκολα και εντός μιας εν εξελίξει προεκλογικής εκστρατείας το ζήτημα των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους.  Αφού θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ τους με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη κατοχύρωση όχι απλώς των «συμφερόντων» της Εκκλησίας και του κλήρου, αλλά και του ρόλου της Ορθοδοξίας συνολικά στην κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου.

Με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται και την «κομματικοποίηση» της θρησκευτικής ζωής του τόπου είναι πιθανόν να πυροδοτήσει μπαράζ απρόβλεπτων εξελίξεων με τη δημιουργία μετώπου κατά του Αρχιεπισκόπου. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλείσει ένα «σχίσμα» στην Ελλαδική Εκκλησία, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τον ελληνισμό.