Φως στο τούνελ (31/05): Το μηχάνημα που εντόπισε το θαμμένο αυτοκίνητο του Γραικού

Φως στο τούνελ (31/05): Το μηχάνημα που εντόπισε το θαμμένο αυτοκίνητο του Γραικού
Ενημερώθηκε: 01/06/19 - 09:59

Φως στο τούνελ (31/05): Ο επικεφαλής της ομάδας του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Τσόκας, που συμμετείχε με την ομάδα του στις έρευνες για τον εντοπισμό του θαμμένου αυτοκινήτου του Γραικού, μίλησε στους δημοσιογράφους.

Ο καθηγητής εφαρμοσμένης τεχνολογίας ανέφερε πως το τμήμα ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης απευθύνθηκε στην ομάδα του ζητώντας τεχνολογική συνδρομή για τον εντοπισμό μεγάλου μεταλλικού αντικειμένου στο υπέδαφος. Παρά το γεγονός ότι η επιχείρηση είχε οργανωθεί για να πραγματοποιηθεί δύο φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω δυνατών βροχοπτώσεων.

Τελικά την Πέμπτη 31 Μαΐου η αστυνομία οδήγησε την ομάδα των επιστημόνων στον στάβλο του εμπόρου,  υποδεικνύοντας σαν περιοχή έρευνας μια ακτίνα περίπου πέντε στρεμμάτων. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο μαγνητικής ακτινογράφησης του υπεδάφους, που αποδείχτηκε ιδιαιτέρως αποτελεσματική. Η έρευνα που διήρκεσε περίπου πέντε ώρες κατέδειξε δύο σημεία ενδιαφέροντος. Το ένα έκρυβε μπετόβεργες και το δεύτερο το αυτοκίνητο του επιχειρηματία.

Η νεκροτομή

Ο δικηγόρος των αδελφών του θύματος Νίκος Διαλυνάς ήταν παρών κατά τη διάρκεια της νεκροψίας στη σορό του άτυχου επιχειρηματία, που διενεργήθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Είναι σχεδόν αναλλοίωτος, λόγω της υγρασίας… Το πτώμα μιλάει…».

20

Ο Νίκος Γραικός φανερά συγχυσμένος θέλησε να δει τη σορό του αδελφού του, αλλά δεν του το επέτρεψαν. Μαζί του στο προαύλιο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας ήταν κι άλλοι συγγενείς που όπως είπαν έτρεφαν ελπίδες πως ο επιχειρηματίας ήταν ζωντανός.

Μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής εξέτασης δηλώσεις στους δημοσιογράφους έκανε και ο τεχνικός σύμβουλος που όρισαν οι συγγενείς, ιατροδικαστής Σωκράτης Τσαντίρης.

21

Όπως εξήγησε λόγω των συνθηκών του εδάφους που ήταν υγρό, η σορός  δεν αποσυντέθηκε κι έτσι υπήρξε πλήρης εικόνα για το πώς επήλθε ο θάνατος. Ο ίδιος είπε πως διαπιστώθηκε βίαιος θάνατος, αλλά  δεν αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε δηλώσεις του ο δικηγόρος του δράστη Μπάμπης Αποστολίδης ανέφερε:

22

«Ο κατηγορούμενος ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί. Δεν είμαι ενήμερος για τη δικογραφία, μίλησα για λίγο με τον εντολέα μου και μου είπε πως πάνω στον καβγά που είχε με τον Γραικό, επήλθε ο θάνατος του. Του εξήγησα πως αυτά που έκανε αργότερα ήταν χειρότερα από αυτά που έκανε μέχρι να επέλθει ο θάνατος. Θα μιλήσω μαζί του, θα ακούσω τι έχει να μου πει και θα καθορίσει την περαιτέρω πορεία του».

Ο 46χρόνος έμπορος κρεάτων ζήτησε και πήρε προθεσμία για να απολογηθεί ενώπιον του Ανακριτή την Τετάρτη το πρωί.