Χριστούγεννα με τοπικά lockdown - Υπό εξέταση μείωση του ορίου εννέα ατόμων στα ρεβεγιόν

 
Χριστούγεννα με τοπικά lockdown - Υπό εξέταση μείωση του ορίου εννέα ατόμων στα ρεβεγιόν

Ενημερώθηκε: 17/12/20 - 09:46

Τα επιδημιολογικά δεδομένα με τα από πέντε βδομάδες lockdown δεν είναι τα αναμενόμενα και ταυτόχρονα έντονη είναι η ανησυχία για επιδείνωση της κατάστασης μετά τις γιορτές. Τα εμπλεκόμενα κυβερνητικά στελέχη και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες είναι σε συνεχείς συσκέψεις - επαφές με τοπικούς παράγοντες στις έντεκα περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο». Ενδεικτικά σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μεταβαίνει στην Κοζάνη, ενώ ο Ν. Χαρδαλιάς θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη.

Στο τραπέζι των συζητήσεων, πέραν της αυστηροποίησης των ελέγχων, βρίσκονται και νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλο, η μείωση του ορίου των εννέα ατόμων που θα μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα σπίτι στα τραπέζια των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είναι ένα από τα μέτρα αν χειροτερέψει η κατάσταση.

«Το όριο των εννέα ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερεύσουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη» δήλωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Βατόπουλος επεσήμανε ότι εξετάζεται η επιβολή lockdown τύπου Μαρτίου σε συγκεκριμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής –όπως ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα και Μάνδρα- και της Βόρειας Ελλάδας (Κοζάνη).

Ο ίδιος παρατήρησε ότι στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες όπου είναι δύσκολη η τήρηση των μέτρων.

Ο καθηγητής συνέστησε στους πολίτες να είναι υπομονετικοί καθώς, όπως πρόσθεσε, έμειναν λίγοι μήνες για να τελειώσει η περιπέτεια.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι η άκρη του τούνελ θα είναι λίγο μετά το Πάσχα, όταν θα έχει εμβολιαστεί μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Σκέψεις για αυστηρότερο lockdown σε «κόκκινες» περιοχές

Σημειώνεται ότι σαφή προειδοποίηση για πιο αυστηρό lockdown όπου υπάρχει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στέλνουν υγειονομικές αρχές και ειδικοί επιστήμονες, με τη Δυτική Αττική και την Κοζάνη να βρίσκονται στο μικροσκόπιο.

Ειδικά για την Αττική, το πρόβλημα φαίνεται να εντοπίζεται στις συνοικίες του Ασπροπύργου.

Οι «κόκκινες περιοχές»

Μεγάλη συγκέντρωση ιικού φορτίου καταγράφεται στους Νομούς:

· Κιλκίς,

· Ξάνθης,

· Πιερίας,

· Δράμας,

· Θεσσαλονίκης,

· Κοζάνης,

· Ροδόπης,

· Γρεβενών,

· Πέλλας και

· Λάρισας

«Καμπανάκι» από τον ΠΟΥ για τα Χριστούγεννα

, καλώντας τους πολίτες της Ευρώπης να συναντηθούν με φίλους και συγγενείς, είτε σε ανοικτούς χώρους είτε σε καλά αεριζόμενους κλειστούς χώρους, πάντα φορώντας μάσκα.

Ταυτόχρονα, ο διεθνής Οργανισμός προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ενός νέου πανδημικού κύματος, στη Γηραιά Ηπειρο, στις αρχές της νέας χρονιάς.