Η Αθήνα καταγγέλλει στις Βρυξέλλες την Τουρκία για την εμπλοκή της σε ναυάγιο φουσκωτού στο Αιγαίο

 
Η Αθήνα καταγγέλλει στις Βρυξέλλες την Τουρκία για την εμπλοκή της σε ναυάγιο φουσκωτού στο Αιγαίο

Ενημερώθηκε: 04/08/21 - 17:55

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έστειλε επιστολή στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά σχετικά με τη βύθιση φουσκωτού που μετέφερε μετανάστες στις ακτές της Λέσβου στις 30 Ιουλίου.

Η επιστολή εστάλη και στους Ευρωπαίους Επιτρόπους Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, και Διεύρυνσης και την Πολιτική Γειτονίας, Oliver Varhelyi, καθώς και στον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex, Fabrice Leggeri.

Ο Μηταράκης κατηγόρησε την Τουρκία ότι θέτει σε κίνδυνο τους μετανάστες και αγνοεί την υπάρχουσα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη.

Μάλιστα, ο υπουργός ανέφερε στην επιστολή ότι το σκάφος, στο οποίο επέβαιναν 13 πολίτες εκτός Ε.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες, ανατράπηκε στα τουρκικά ύδατα μεταξύ της Λέσβου και της τουρκικής ακτής τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Ιουλίου.

Βάσει μαρτυριών που δόθηκαν στην αστυνομία και την ελληνική ακτοφυλακή, η λέμβος Altinova έφυγε από τις τουρκικές ακτές στις 3:50 π.μ. στις 30 Ιουλίου, ενώ ένα περιπολικό σκάφος της ακτοφυλακής της Άγκυρας “όχι μόνο δεν κατάφερε να αναχαιτίσει το σκάφος ή να αλλάξει πορεία αλλά του επέτρεψε να εισέλθει παράνομα στα ύδατα της ΕΕ », αναφέρει η επιστολή.

Ό Υπουργός σημείωσε επίσης ότι το τουρκικό περιπολικό πλοίο δημιούργησε κύματα που ανέτρεψαν το φουσκωτό σκάφος. «Στη συνέχεια, αντί να ξεκινήσει άμεσα επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, το τουρκικό πλοία εγκατέλειψε το σημείο».

Πηγή: Hellajournal