Ιερώνυμος για διάταξη περί βλασφημίας - Μπρος πίσω ο υπουργός Δικαιοσύνης

Κακοκαιρία «Σοφία»: Σε ποια σημεία του οδικού δικτύου χρειάζονται αλυσίδες - Πού απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών
Ενημερώθηκε: 12/11/19 - 14:10

Τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα στις οποίες εντάσσεται και η διάταξη για την κακόβουλη βλασφημία και την καθύβριση θρησκευμάτων, σχολίασε με δήλωσή του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος τόνισε ότι η εν λόγω διάταξη αποσκοπεί στη διαφύλαξη του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών.

Συγκεκριμένα ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε: «Η επαναφορά στον Ποινικό Κώδικα των διατάξεων για τα αδικήματα της κακόβουλης βλασφημίας και της καθύβρισης θρησκευμάτων δεν αποσκοπεί προφανώς στην προστασία του Θεού, των θείων, της Ορθόδοξης Εκκλησίας, και κάθε άλλης θρησκείας, καθώς δεν έχουν ανάγκη ανθρώπινης προστασίας.

Αποσκοπεί όμως στη διαφύλαξη του θρησκευτικού συναισθήματος των πιστών και του υπέρτερου συμφέροντος, σε ιδιαίτερα ταραγμένους καιρούς, της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής, αγαθών που δεν μπορούν να ποδοπατώνται χάριν της «δικαιωματιστικής» λογικής της ελευθερίας του λόγου, που εμπεριέχει ύβρεις, μίσος και φανατισμό.

Πάνω απ’ όλα, όμως, το όλο ζήτημα είναι ζήτημα πολιτισμού, κάτι το οποίο κάθε άνθρωπος μπορεί εύκολα να αντιληφθεί αρκεί να πετάξει από πάνω του το πέπλο των ιδεοληπτικών εμμονών και των μηδενιστικών αγκυλώσεων».

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της εν λόγω διάταξης, καθώς όπως δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Προβληματίζομαι πάρα πολύ. Δεν το κρύβω ότι μετά τον θόρυβο, που έχει προκληθεί, υπάρχει ένας μεγάλος προβληματισμός και βεβαίως είναι ένα ζήτημα που βλέπω με μεγάλη προσοχή. Θα δούμε από δω και πέρα πώς θα εξελιχθεί». Μια δήλωση που διαφοροποιείται από την προηγούμενη δήλωσή του στον ΣΚΑΙ όπου είχε προαναγγείλει την απόσυρση της διάταξης.