Ιλαρά: Μειώνονται τα κρούσματα, ο κίνδυνος παραμένει

Ιλαρά: Σχετική μείωση στη μετάδοση της επιδημίας
Ενημερώθηκε: 27/04/18 - 21:07

Τα νέα είναι σχετικά ευχάριστα για την ιλαρά καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, εμφανίζει τάση μείωσης στην μετάδοσή της το τελευταίο διάστημα.

Παρόλο που, οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ κατέγραψαν 68 νέα κρούσματα ιλαράς την τελευταία μόνο εβδομάδα , ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των προσβληθέντων σε 2.659, και τρεις ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, υπάρχει για πρώτη φορά μετά από καιρό σχετική μείωση.

Πάντως, η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης εξακολουθεί να παρατηρείται στη νότια Ελλάδα, ενώ δεν έχουν αλλάξει και τα στατιστικά στους ασθενείς, καθώς στη μεγάλη πλειονότητά τους,είναι άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΛΑΡΑ

 

Δεν είναι όμως ίδια η κατάσταση και στην Ευρώπη, καθώς εκεί η επιδημία της ιλαράς βρίσκεται σε έξαρση και σύμφωνα πάντα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την περίοδο 2016-2018 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 20.000 περιστατικά και 57 θάνατοι σε όλη την Ευρώπη.

Όσον αφορά τα μέτρα προστασίας, συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.