Ιλαρά: Πέθανε κοπέλα από την Αθήνα, στα 125 τα νέα κρούσματα

Και νέος θάνατος από την ιλαρά: Κατέληξε 34χρονη Ελληνίδα στην Αθήνα
Ενημερώθηκε: 15/02/18 - 18:07

Σε μεγάλη ετοιμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στην χώρα μας, καθώς εξακολουθούν να αυξάνονται τα κρούσματα της ιλαράς, ενώ στο "παιχνίδι" έχουν μπει εδώ και καιρό απειλητικά και τα κρούσματα της γρίπης. 

Ένα νέος θάνατος και 125 νέα κρούσματα είναι άκρως αποθαρρυντικά σύμφωνα με τα όσα καταγράφει το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για την πορεία της λοιμώδους μεταδοτικής νόσου.Το τελευταίο θύμα είναι μια Ελληνίδα 34 ετών και λέμε Ελληνίδα μόνο για τον λόγο διαχωρισμού σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τα θύματα σε κοινότητες Ρομά που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την ιλαρά.   
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΛΑΡΑ

 

Χαρακτηριστικό είναι ότι η άτυχη γυναίκα, κάτοικος Αττικής,  είχε εμβολιαστεί με μία δόση του εμβολίου όπως μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού ηλικίας 25 έως 44 χρόνων, όμως ατελής εμβολιασμός την άφησε εκτεθειμένη τελικά στην ιλαρά. Μετά τη νόσησή της η 35χρονη εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές και κατέληξε από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Υπενθυμίζεται πως οι άλλοι δύο θάνατοι αφορούν σε άτομα από κοινότητες Ρομά. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας. 

 Μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 1.588 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα. και κυρίως αφορά μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή  ομάδα 25-44  ετών που δεν  έχουν  ανοσία στην  ιλαρά.

Ειδικοί εξακολουθούν να τονίζουν την ανάγκη του εμβολιασμού.