Ηλεκτρισμένη ατμοσφαίρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Αλ. Τσίπρας: «Άντε μην τα πάρω στο κρανίο»

Ηλεκτρισμένη ατμοσφαίρα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Αλ. Τσίπρας: «Άντε μην τα πάρω στο κρανίο»
Ενημερώθηκε: 17/07/19 - 10:45

«Άντε μην τα πάρω στο κρανίο» με αυτή τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε την ενόχληση του για τα όσα έγιναν χθες στην πρώτη και επεισοδιακή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Και έγιναν πολλά.

Κατ’ αρχήν υπήρξε διαφωνία του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τις αποφάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά δεύτερον βουλευτές της επαρχίας αρνήθηκαν να παραχωρήσουν τον δεύτερο επιστημονικό τους συνεργάτη στο κόμμα ενώ έθεσαν θέμα και για το ποσοστό που πηγαίνει στο κόμμα από την βουλευτική τους αποζημίωση.

Συγκεκριμένα, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διαρρεύσει στον τύπο από νωρίς χθες το μεσημέρι τις προτάσεις του για τα στελέχη που θα αναλάμβαναν θέσεις κλειδιά μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα εκνεύρισε ιδιαίτερα τα στελέχη της ομάδας των 53+.

Έτσι αμέσως μετά την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα και ενώ στο βήμα βρισκόταν ο Κώστας Ζαχαριάδης για τα διαδικαστικά θέματα, πήρε τον λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει ατζέντα και εξέφρασε τη διαφωνία του για τον τρόπο που επελέγησαν τα στελέχη που θα παίξουν ρόλο στην νέα ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός μάλιστα ότι πολλά στελέχη της κίνησης των «53», απέτυχαν να επανεκλεγούν ή να εκλεγούν βουλευτές στις 7 Ιουλίου και τώρα βλέπουν πασοκογενείς παράγοντες να κοσμούν την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, διαμορφώνει μία μάλλον εκρηκτική κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. 

Αμέσως μετά την ομιλία Τσακαλώτου ανέβηκε και πάλι στο βήμα ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είπε ότι έκανε μια συγκεκριμένη πρόταση για τα στελέχη που θα εμπλακούν στις διαδικασίες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθώς αυτό το θέμα δεν αφορά την ΚΟ. Επέμεινε μάλιστα ότι υπάρχει συγκεκριμένη ατζέντα. «Τι λάθη κάναμε, τι πρέπει να αλλάξει. Ας μην κάνουν κάποιοι ότι δεν καταλαβαίνουν» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Εκείνη την ώρα υπήρξε αναταραχή μέσα στην αίθουσα και κάποιος από τους βουλευτές απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ του είπε: «Μίλα πιο δυνατά. Δεν ακούμε».

Φανερά εκνευρισμένος ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι έπρεπε να κάνουν ησυχία για να τον ακούσουν. «Άντε μην τα πάρω στο κρανίο» πρόσθεσε εκνευρισμένος.

Η ατμόσφαιρα στο μεταξύ είχε επιβαρυνθεί από την απόφαση της ηγεσίας να υποχρεώσει τους βουλευτές να παραχωρήσουν στο κόμμα τον έναν από τους επιστημονικούς συνεργάτες που έχουν στα γραφεία τους. Γκρίνια υπήρξε και για την υποχρέωση των βουλευτών να δίνουν στο κόμμα το 40% από την βουλευτική τους αποζημίωση.

Ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης παρενέβη στη συζήτηση και τους είπε ότι αυτά τα δύο θέματα αποτελούν προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα η συζήτηση που έκαναν ήταν εκ του περισσού δεδομένου ότι όλα αυτά τα ήξεραν.

Η Όλγα Γεροβασίλη (ως γραμματέας της ΚΟ) παρενέβη και σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι θα αποφασίσει γι' αυτά τα θέματα που έθεσε ο Πάνος Σκουρλέτης η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτή η παρέμβαση πάντως φαίνεται να πυροδότησε την αντίδραση Σκουρλέτη ο οποίος υπενθύμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι δεν πρόκειται για δική του άποψη αλλά για απόφαση του κόμματος σημειώνοντας ότι δεν γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μια να επιδιώκει και να θέτει ως στόχο την αποτελεσματική και προγραμματική αντιπολίτευση και από την άλλη, από την ώρα που δεν υπάρχουν υπουργικά καθήκοντα και γραφεία, να αποστερείται το κόμμα από τις απαραίτητες υπηρεσίες στελεχών που απέκτησαν εμπειρία μέσα από τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης.

Τελικά εκτόνωσε την κατάσταση παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλλον «προώθησε» για αργότερα την απόφαση σημειώνοντας ότι τελικά το κόμμα είναι που θα αποφασίσει για το συγκεκριμένο ζήτημα.    

Διαψεύδει ο Φάμελλος το «Αντε μην τα πάρω στο κρανίο» του Τσίπρα

Ο κ. Φάμελλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, υποστήριξε πως δεν υπήρξε ηλεκτρισμένο κλίμα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είπε: «Αντε μην τα πάρω στο κρανίο». 

«Δεν έγινε κριτική και δεν απάντησε σε κριτική ο Αλέξης Τσίπρας», δήλωσε ο πρώην υπουργός απαντώντας στα δημοσιεύματα για το εκρηκτικό του κλίματος στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαφωνία του προέδρου του κόμματος με τον τέως υπουργό. «Απλά ένα τμήμα της αίθουσας ζήτησε να μιλάει από την άλλη πλευρά του μικροφώνου γιατί δεν ακουγόταν», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, εξάλλου αν δείτε το σύνολο των τοποθετήσεων σας βεβαιώνω ότι δεν υπήρχε τέτοιο κλίμα στην Κ.Ο.».