Κακοκαιρία Elias: Πλημμύρες και καταστροφές σε Εύβοια και Φθιώτιδα

 
EVIA

Ενημερώθηκε: 27/09/23 - 11:37

Δύσκολες ώρες για τη Βόρεια Εύβοια, αλλά και για αρκετές ακόμη περιοχές της Στερεάς Ελλάδας εξαιτίας της κακοκαιρίας Elias.

Στη Βόρεια Εύβοια και στον Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας πλημμύρισαν σπίτια σε Ροβιές και Μετόχι, κόπηκαν δρόμοι, ενώ κλειστός είναι ο δρόμος ανάμεσα σε Προκόπι και Μαντούδι κόβοντας την Εύβοια στα δύο.

Απεγκλωβίστηκαν οι οδηγοί που είχαν αποκλειστεί στο δρόμο Χαλκίδας- Μαντουδίου, ο οποίος παραμένει κλειστός καθώς έχουν πέσει βράχια στη θέση Δερβένι, ενώ μεγάλες ποσότητες νερού έχουν καλύψει το οδόστρωμα ανάμεσα στο Προκόπι και το Μαντούδι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η βόρεια Εύβοια μην έχει οδική πρόσβαση προς τη Χαλκίδα.

Την ίδια στιγμή από το Μαντούδι και τα γύρω χωριά δεν υπάρχει πρόσβαση προς την περιοχή της Ιστιαίας και Αιδηψού, καθώς είναι κλειστός ο δρόμος Λίμνης - Αιδηψού στο ύψος του χωριού Ήλια, όπως και ο δρόμος Ροβιές - Ιστιαία. Η μοναδική επικοινωνία από το Μαντούδι προς την Ιστιαία και την Αιδηψό γίνεται μόνο μέσω Αγίας Άννας.

Επίσης χωρίς ρεύμα παραμένουν γειτονιές στο Μπούρτζι, στο Λευκαντί, στη Λάμψακο, στο Αφράτι και τα Φύλλα στο Δήμο Χαλκιδέων.

Μήνυμα του 112 σε κατοίκους στο Μαντούδι Ευβοίας : Κίνδυνος υπερχείλισης χειμάρρων

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους στο Μαντούδι Ευβοίας προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα καθώς και για κίνδυνο υπερχείλισης χειμάρρων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας. Κίνδυνος υπερχείλισης χειμάρρων. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Σοβαρά προβλήματα στο Πευκί της Εύβοιας

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται αυτή την ώρα στο Πευκί της Βόρειας Εύβοιας. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους.

Την τελευταία ώρα μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε ένα τροχόσπιτο όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και εξελίσσεται επιχείρηση από τους πυροσβέστες για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μετεωρολογικός σταθμός στην Ιστιαία έως τώρα κατέγραψε βροχόπτωση 155 κυβικά το στρέμμα..

Προβλήματα επίσης από την κακοκαιρία έχουν παρουσιαστεί στην περιοχή της Φωκίδας, όπου χείμαρροι έχουν φουσκώσει ενώ τις πρωινές ώρες είχε διακοπεί η κυκλοφορία στον δρόμο Άμφισσας - Ιτέας εξαιτίας μεγάλων ποσοτήτων νερού στο οδόστρωμα.

Την ίδια ώρα έντονες είναι οι βροχοπτώσεις στη Φθιώτιδα και ιδιαίτερα στην περιοχή της Λαμίας. Από τις 5 το πρωί βρέχει συνεχώς, με διαστήματα όπου η βροχόπτωση είναι ραγδαία φτάνοντας και μέχρι 110 κυβικά το στρέμμα. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα, πέρα από πλημμυρισμένα υπόγεια στη νότια πλευρά της πόλης, με την πυροσβεστική να έχει ξεκινήσει τις παρεμβάσεις για την άντληση των υδάτων. Εξάλλου μέσα στο κοινοτικό γραφείο πέρασαν τη νύχτα τους πολλοί από τους κατοίκους στο χωριό Κόμμα, όπου και είχε σημάνει συναγερμός από την χθεσινή μέρα, λόγω της απειλής υπερχείλισης του Σπερχειού ποταμού.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ