Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης: Το 2020 μπορεί να έχουμε γεώτρηση κάτω από την Κρήτη

Τεράστιος πλούτος κοιτασμάτων φυσικού αερίου υπάρχει στην Κρήτη-Έτσι θα σωθεί η Ελλάδα, λέει καθηγητής
Ενημερώθηκε: 08/05/18 - 16:06

Στον τεράστιο πλούτο κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχει στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη αναφέρθηκε ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στον realfm, ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος,ανέφερε με αισιοδοξία ότι «το 2020 μπορεί να έχουμε γεώτρηση κάτω από την Κρήτη από τους Αμερικανούς και τους Γάλλους και το 2022 να έχουμε πρώτη παραγωγή. Δηλαδή, να αρχίσουμε να παράγουμε προς την Ευρώπη πολύ πιο γρήγορα από ότι θα βγει από την Κύπρο», μιλώντας πάντα για το νότιο τμήμα του νησιού.

Σχετικά με το πεδίο της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων ο ίδιος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είναι 16 πεδία και ξέρουμε πού είναι. Η Total, τα ΕΛΠΕ και η ExxonMobil θα διαθέσουν 12 δισ. για να ανακαλύψουν τα κοιτάσματα, τις τοποθεσίες. Αυτά είναι πολλά χρήματα, κάθε γεώτρηση στοιχίζει 100 εκατ. αυτοί πάνε για περισσότερες από 50 γεωτρήσεις. Για να έρθουν τα κοιτάσματα στην παραγωγή θα πρέπει αυτές οι εταιρείες να δαπανήσουν περίπου 60 δισ., αυτά τα χρήματα μόνο μεγάλες εταιρείες μπορούν να τα διαθέσουν. Αυτά τα 60 δισ. είναι που θα σώσουν την Ελλάδα και πρόσθεσε ότι «με αυτό πλέον δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης».