Κόμμα Κασιδιάρη: Έντεκα αρεοπαγίτες θα κρίνουν την νομιμότητά του

 
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ

Ενημερώθηκε: 09/04/23 - 23:56

Άμεσα, τη Μεγάλη Τρίτη, θα ψηφιστεί από τη Βουλή, λίγο πριν από τη διάλυσή της ενόψει των επικείμενων εκλογών, η συμπληρωματική ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αρμοδιότητα του Αρείου Πάγου σχετικά με την ανακήρυξη των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές.

Η ρύθμιση, αναθέτει τη δικαστική κρίση για τη νομιμότητα της συμμετοχής ενός κόμματος στις εκλογές στην ολομέλεια των δικαστών του αρμόδιου δικαστικού σχηματισμού του Αρείου Πάγου.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι για τον έλεγχο της νομιμότητας των κομμάτων που θα υποβάλουν αιτήσεις για συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές, η απόφαση θα ληφθεί από το σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που συνολικά είναι έντεκα μαζί με τον πρόεδρό του, αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, Χρήστο Τζανερίκο, έμπειρο δικαστικό λειτουργό.

Αναγκαία παρέμβαση

Η συμπληρωματική ρύθμιση για αυξημένη δικαστική σύνθεση κρίθηκε αναγκαία καθώς ενόψει εκλογών η δικαστική διαδικασία θα επικεντρωθεί σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του κόμματος που έχει ιδρύσει ο καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο αυξημένος αριθμός δικαστών που θα κρίνουν την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη προσφέρει, όπως εκτιμάται, πρόσθετα στοιχεία ώστε να μην αμφισβητηθεί η όποια απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα κληθεί να εφαρμόσει τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, που προέβλεψε πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποτραπεί η είσοδος στη Βουλή καταδικασμένων στελεχών της Χ.Α. που εκτίουν πολυετείς καθείρξεις για συμμετοχή στην εγκληματική δράση της οργάνωσης.

Συμπληρωματική ρύθμιση για την ανακήρυξη των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις εκλογές από την ολομέλεια του τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου.

Κρίσιμο εκτιμάται από δικαστικές πηγές ότι θα είναι το σκέλος της απόφασης που αφορά την απαγόρευση για τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει εκδηλώσει την πρόθεση να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές, σχετικά με την πρωτόδικη καταδίκη του από τη Δικαιοσύνη, καθώς αυτή δεν έχει καταστεί ακόμη αμετάκλητη.

Το θέμα αυτό προβληματίζει ανώτατους δικαστικούς που θα κληθούν να αποφασίσουν, καθώς η μη αμετάκλητη απόφαση για καταδίκη μπορεί να προσβληθεί στο μέλλον σε ευρωπαϊκά δικαστήρια με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας. Με τη συμπληρωματική ρύθμιση που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, δίνεται ακόμη η δυνατότητα και άλλες Αρχές να προσκομίζουν στοιχεία που διαθέτουν, με υπομνήματα, στον έλεγχο της νομιμότητας των κομμάτων.

Πάντως η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη θα ληφθεί το αργότερο έως τις 5 Μαΐου, όταν και θα ολοκληρωθεί η ανακήρυξη των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις επικείμενες εκλογές, έλεγχος που θα ξεκινήσει στο ανώτατο δικαστήριο από τις 2 Μαΐου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ