Κορωνοϊός: Τι αλλάζει ξανά στη ζωή μας - Τα 6 μέτρα για την Αττική μετά την έκρηξη κρουσμάτων

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει ξανά στη ζωή μας - Τα 6 μέτρα για την Αττική μετά την έκρηξη κρουσμάτων
Ενημερώθηκε: 16/09/20 - 09:00

Το δυσανάλογα υψηλό, σε σχέση με τον πληθυσμό της, ποσοστό κρουσμάτων που εντοπίζονται στην Αττική (περισσότερα από τα μισά κρουσμάτα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση στη χώρα, χτες ήταν τα 2/3 των συνολικών κρουσμάτων), ο διπλάσιος από τον εθνικό μέσον όρο της χώρας αριθμός στενών επαφών των κρουσμάτων, η υψηλή κινητικότητα μεταξύ των δήμων και η αύξηση στις νοσηλείες στις ΜΕΘ (πάνω από το 60% των κλινών εντατικής για COVID-19 της Αττικής έχουν καλυφθεί) οδήγησαν την κυβέρνηση στην ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων για το Λεκανοπέδιο. 

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι χθες καταγράφηκε επίσης μεγάλος αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, καθώς έγιναν 64 νέες εισαγωγές. Οι 29 από αυτές έγιναν στον Ευαγγελισμό, κατά την εφημερία του. Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που εισήχθησαν για νοσηλεία καταγράφηκε τον τρέχοντα μήνα, την περασμένη Παρασκευή. Εκείνη τη μέρα έγιναν 79 εισαγωγές ασθενών, με τον κύριο όγκο να εισάγεται και πάλι στον Ευαγγελισμό. Ωστόσο, το νοσοκομείο που σηκώνει μεγάλο βάρος -σημειωτέον την πρώτη περίοδο της πανδημίας είχε μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς Covid-19- είναι το Σωτηρία. Σε αυτό νοσηλεύονται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 103 ασθενείς, εκ των οποίων είναι διασωληνωμένοι οι 17. Κι αυτό, ενώ οι γιατροί του νοσοκομείου καταγγέλλουν μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό, γεγονός που αποτυπώνεται και στην υπέρ-εφημέρευση που τους ζητείται όπως υποστηρίζουν να κάνουν. 

Χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της Covid-19 στην Ελλάδα ανακοίνωσε, από 16 έως τις 30 Σεπτεμβρίου τίθενται νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική

Ειδικότερα, τα μέτρα είναι:

1. Συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοικτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.

2. Καταστήματα με ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών, η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.

3. Θερινοί - χειμερινοί κινηματογράφοι και θέατρα, τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

4. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, δημόσιους και ιδιωτικούς.

5. Λαϊκές αγορές, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

6. Καταστήματα εστίασης, καθορίζεται ανώτατο αυστηρό όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα.

7. Υποχρεωτική χρήση μάσκας, σε όλους τους ανοικτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα.

Επιπλέον, ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ όπως και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Οι δραστηριότητες που κατεβάζουν ρολά

90.04.10.09 Υπηρεσίες αιθουσών συναυλιών

56.30.10.01 Υπηρεσίες μπαρ, που παρέχονται από χορευτικό κέντρο

56.30.10.09 Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης - καμπαρέ ή νάιτ κλαμπ

56.30.10.10 Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης - καφωδείο

56.30.10.11 Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης - μπουάτ

56.30.10.12 Υπηρεσίες που παρέχονται από κέντρο διασκέδασης - ντισκοτέκ

Με απόφαση Μητσοτάκη δεν μπήκε λουκέτο σε θέατρα και συναυλίες

Σχετικά με τις εισηγήσεις που έγιναν, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω στο κομμάτι του Πολιτισμού. Υπό τον φόβο να υποστεί νέο μεγάλο πλήγμα ο κλάδος, ο πρωθυπουργός αποφάσισε να μην μπει «λουκέτο» σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, αλλά να μειωθεί η πληρότητα (χωρίς όρθιους σε συναυλίες).

Εχοντας συνομιλήσει με επιχειρηματίες του κλάδου του Πολιτισμού, ο πρωθυπουργός πήρε αυτή την απόφαση, δίνοντας μία μικρή ανάσα στον χώρο. Μάλιστα, υπήρξε μεγάλης διάρκειας συνομιλία του πρωθυπουργού με τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, ο οποίος επιχειρηματολογώντας προσπάθησε να εξηγήσει το πόσο καταστροφικό θα ήταν ένα νέο λουκέτο στον κλάδο.

«Οχι» στα μέτρα ανά δήμο

Ο κ. Χαρδαλιάς απέκλεισε για άλλη μία φορά το ενδεχόμενο λήψης μέτρων σε επίπεδο δήμων στην Αττική, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί προχθές ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας ότι η ανθρωπογεωγραφία των μητροπολιτικών περιοχών και της Αττικής δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά δήμο. «Πουθενά σε παγκόσμια πρακτική δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, εγχειρίδια διαχείρισης κρίσης για κάτι τέτοιο όσον αφορά υγειονομικούς κινδύνους», τόνισε.