Με λογικές εξόντωσης προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τα αδέσποτα ζώα

Με λογικές εξόντωσης προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τα αδέσποτα ζώα
Ενημερώθηκε: 08/02/18 - 10:45

Οργισμένη αντίδραση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και της Animal Action για την τροπολογία της κυβέρνησης που προβλέπει για τα αδέσποτα - κυρίως σκύλους, - «στρατόπεδα συγκέντρωσης» σε εκχερσωμένες εκτάσεις και σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αντιδράσεις υπήρξαν και για αναφορά στην τροπολογία ότι στόχος αυτής της κίνησης είναι «η παράνομη μεταχείριση αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία».

Παράλληλα γίνεται λόγος για «φωτογραφική» τροπολογία που δείχνει τις εγκαταστάσεις του ''Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ). 

Νέος νόμος για αδέσποτα και κατοικίδια: Τέλη και κυρώσεις

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας και της Animal Action για το θέμα έχει ως εξής.

«Είναι εντελώς απαράδεκτη η τροπολογία με σκοπό δήθεν «περίθαλψη και μείωση των αδέσποτων ζώων»', που αποτελεί αντικείμενο του Σχεδίου Νόμου (του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), το οποίο ακόμη περιμένουμε να τεθεί σε διαβούλευση.

Πρώτον, με προσθήκη (εκπρόθεσμη τροπολογία που, παραδόξως, υπογράφουν τέσσερις υπουργοί) της τελευταίας στιγμής σε άσχετο σχέδιο νόμου (30 ώρες πριν τη συζήτησή του στην Ολομέλεια), τίθεται ξαφνικά ζήτημα «εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέσποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία, αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας».

Η τροπολογία αυτή υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ι. Τσιρώνη, που οφείλει να εξηγήσει τι εννοεί αναφερόμενος σε «παράνομη μεταχείριση αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία».

Δεύτερον, δεν υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία οι όροι «κέντρα περίθαλψης» και «κέντρα διαμονής» αδέσποτων ζώων και επομένως είναι τουλάχιστον παράλογο, με την επίμαχη τροπολογία, να επιτρέπονται εγκαταστάσεις αρρύθμιστες από το Νόμο.

Διερωτόμαστε εάν η τροπολογία φωτογραφίζει τις εγκαταστάσεις του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ). Όλα αυτά, με ταυτόχρονη υποβάθμιση της δασικής προστασίας».

Η ρύθμιση αυτή με την οποία επιχειρείται η αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων, σε λογικές εξόντωσής τους, προκάλεσε ήδη την έντονη αντίδραση και πολλών πολιτών αφού προσβάλλει βάναυσα τα αισθήματα φιλοζωίας και πολιτισμού κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου.