Μετράει τις πληγές της η Ελλάδα - Πήγαμε στους 85 νεκρούς...!

 
Μετράει τις πληγές της η Ελλάδα - 81 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί

Ενημερώθηκε: 26/07/18 - 22:49

Σε κλίμα πένθους βρίσκεται ολόκληρη η χώρα μετά την τραγωδία από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τη Δευτέρα στην Αττική και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 80 ανθρώπων, την καταστροφή σπιτιών και περιουσιών, καθώς και ανυπολόγιστη μέχρι σήμερα οικολογική καταστροφή. Περαιτέρω μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Σε εγρήγορση η Πυροσβεστική για τα πύρινα μέτωπα.

Άλλη μία σορός, και όχι δύο όπως είχε αρχικά γίνει γνωστό, εντοπίσθηκε πριν από λίγη ώρα στο οικόπεδο της φρίκης, στο Μάτι, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 85!. Μέχρι αυτή την ώρα, οι επιβεβαιωμένοι νεκροί σε Ραφήνα και Μάτι, εκεί δηλαδή που κορυφώθηκε η τραγωδία, είναι 83, αφού νωρίτερα κατέληξε πριν λίγο ένας 73χρονος εγκαυματίας που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΚΑΤ, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Αναφορικά με τους τραυματίες, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας νοσηλεύονται 57 ενήλικες από τους οποίους οι 11 βρίσκονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σε σοβαρή κατάσταση και τέσσερα παιδιά που νοσηλεύονται στο Παίδων "Η Αγία Σοφία" εκτός κινδύνου.

μ

Οι αγνοούμενοι

Την ίδια ώρα συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, αναφέρει η Πυροσβεστική.

Όσον αφορά τις έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων, όπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές οικιών, οικίες, οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο μπορούν να ανευρεθούν τυχόν άτομα.

Οπως διευκρίνισε στις οικίες, οι οποίες είναι κλειστές και δεν μπορούν να εισέλθουν προς το παρόν οι περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος. «Συναισθανόμενοι την αγωνία των συγγενών των αγνοούμενων, σας αναφέρουμε ότι οι έρευνες για την αναζήτηση αυτών δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά», πρόσθεσε η Στ.Μαλλίρη.

Με ταχείς ρυθμούς το δύσκολο έργο της ταυτοποίησης των απανθρακωμένων σωμάτων

Παρά τις τρομερές τεχνικές δυσκολίες που περιλαμβάνει η διαδικασία ταυτοποίησης των απανθρακωμένων πτωμάτων, οι ιατροδικαστές ξεκινούν από σήμερα τις νεκροτομές, με σκοπό να έχουν τελειώσει μέχρι το Σάββατο.

Η διαδικασία θα λάβει χώρα στο Γουδί, στο Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως αποφασίστηκε όπου θα βρεθούν και οι συγγενείς των θυμάτων για να δώσουν δείγμα DNA. Τα δείγματα DNA -των νεκρών και των συγγενών τους- θα παραλάβει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και θα πάνε στο εργαστήριο της αστυνομίας. Από σήμερα ξεκινούν οι νεκροτομές με γρήγορους ρυθμούς, που στη γλώσσα των ιατροδικαστών σημαίνει 10-15 την ημέρα τουλάχιστον.

Ηδη έχουν γίνει περίπου 10 ταυτοποιήσεις στο Νεκροτομείο Σχιστού σε όσα θύματα δεν ήταν απανθρακωμένα. Εκει την Τρίτη μεταφέρθηκαν οι επιστήμονες της Οδοντιατρικής Σχολής και του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής-Τοξικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι ιατροδικαστές των Αθηνών και του Πειραιά και οι επιστήμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας.

Δεν αντέχουν ούτε οι ιατροδικαστές

Εικόνα «μαζικής καταστροφής», «πρωτόγνωρη», «δύσκολη, με πολλές απανθρακώσεις που είναι δύσκολες, και η αναγνώριση που είναι ακόμη πιο δύσκολη». Αυτή είναι η εικόνα με τις σορούς των νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι που αντίκρισαν οι πλέον εξειδικευμένοι και εξοικειωμένοι με τον θάνατο ιατροδικαστές, που όμως, απ' ό,τι λένε, ούτε οι ίδιοι «δεν αντέχουν».

«Μαζική καταστροφή». Με τις δύο αυτές λέξεις περιέγραψε την εικόνα ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών. «Συλλυπητήρια και αμέριστη συμπάθεια στις οικογένειες. Δεν βάζουμε μέσα να δουν τέτοια εικόνα οι συγγενείς. Δεν αντέχουν. Εδώ δεν αντέχουμε εμείς. Μπαίνουμε και βγαίνουμε. Δεν μπορεί να εξοικειωθεί ένας άνθρωπος ψυχικά με τον θάνατο. Και τέτοιου είδους θάνατο, ειδικά όταν έχεις και μικρά παιδιά», λέει ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλίας Μπογιώκας.

Τα περισσότερα θύματα της πυρκαγιάς κάηκαν μέσα στις φλόγες ή πνίγηκαν στη θάλασσα, λέει ο Ν. Καρακούκης. «Λέγεται ότι ήταν πολλά παιδιά. Κάθε φορά λέμε “πρώτη φορά συνέβη”. Αυτή τη φορά όντως συνέβη πρώτη φορά σε συναίσθημα» συμπληρώνει ο Ηλ. Μπογιώκας. «Μεγάλοι άνθρωποι, παιδιά από κατασκηνώσεις, τουρίστες, πραγματικά υπάρχει μεγάλη αντίθεση στην ψυχική διάθεση: από τη χαρά του καλοκαιριού στη λύπη που ζούμε όλοι μας» προσθέτει.

Ο ιατροδικαστής Νίκος Καλογριάς συμμετέχει και αυτός στη νεκροτομή-νεκροψία και ταυτοποίηση των θυμάτων της φωτιάς. «Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα. Θα είμαστε εδώ όλες τις ημέρες και όλες τις νύχτες μέχρι να τελειώσουμε. Μόλις ταυτοποιούνται οι σοροί θα παραδίνονται στους συγγενείς. Να μειωθεί κάπως ο πόνος των ανθρώπων», εξηγεί.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους συγγενείς των αγνοούμενων να προσέρχονται στο αμφιθέατρο του εργαστηρίου της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οδό Μικράς Ασίας 75 στο Γουδί, έως και αύριο (Παρασκευή 27 Ιουλίου), από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ, προκειμένου να ενημερωθούν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί, για την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Πρόσθετα μέτρα για τους πληγέντες

Η κυβέρνηση έλαβε περαιτέρω μέτρα για τους πληγέντες κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Τα μέτρα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και μεταξύ άλλων είναι τα παρακάτω:

- Χορήγηση εφάπαξ έκτακτου επιδόματος μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών. Το επίδομα θα είναι ύψους 5.000 ευρώ. Για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες θα είναι 6.000 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν καταστροφές το ποσό θα φθάσει τα 8.000 ευρώ.

- Εφάπαξ επίδομα ανεργίας 650 ευρώ σε όσους ανασταλούν οι εργασίες τους εξαιτίας των καταστροφών που έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις που εργάζονται

- Εφάπαξ καταβολή έκτακτου βοηθήματος, ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ

- Αποζημίωση σε συγγενείς θανόντων 10000€.

- Μηνιαίο επίδομα 1000€ σε τέκνο/α θανόντος έως την ενηλικίωσή του/ς.

- Εισαγωγή σε ΑΕΙ ως υπεράριθμοι.

- Δικαίωμα διορισμού σε υπηρεσίες της γενικής κυβέρνησης

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα.