Νέα απόπειρα της Τουρκίας να γκριζάρει το Αιγαίο

Νέα απόπειρα της Τουρκίας να γκριζάρει το Αιγαίο
Ενημερώθηκε: 24/10/20 - 08:44

Η Άγκυρα στις 8 το βράδυ της Παρασκευής εξέδωσε τρεις διαφορετικές navtex για ασκήσεις, δυο από αυτές στην περιοχή της νότιας Τουρκίας στ’ ανοιχτά της Φοινίκης

Όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου φαίνεται ότι έχει βάλει σκοπό να «γκριζάρει» η Τουρκία και να αμφισβητεί έτσι το δικαίωμα της Ελλάδας να πραγματοποιεί ασκήσεις, ακόμη και εκατοντάδες ναυτικά μίλια μακριά από το Ανατολικό τμήμα του Αρχιπελάγους.

Πως μπορεί άλλωστε να ισοσκελιστεί μια άσκηση ή πιο σωστά η δέσμευση περιοχής με navtex από την Ελλάδα στο Μυρτώο πέλαγος από τις 29 Οκτωβρίου, με εκείνη της 28ης που έχει αναγγείλει η Τουρκία εδώ και πολλές ημέρες, στην καρδιά του Αιγαίου και μάλιστα με πραγματικά πυρά;

Και σε αυτό τον ισοσκελισμό γι’ άλλη μια φορά, στο πλευρό της Άγκυρας φαίνεται πως στάθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ο οποίος κάλεσε τις δυο πλευρές ημέρες Εθνικών Επετείων να μην γίνονται ασκήσεις, κάτι που ουσιαστικά προβλέπεται εδώ και πολλά χρόνια από το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ, αλλά η Άγκυρα το έχει ξεχάσει εδώ και πολλά χρόνια.

Υπάρχουν όμως πολύ βασικές διαφορές ανάμεσα στις δυο περιοχές που θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται ο κ. Στόλτενμπεργκ, όσο κι αν θέλει να διατηρήσει τη συνοχή της Συμμαχίας.

Η Τουρκική navtex έχει δεσμεύσει θαλάσσια περιοχή ανάμεσα από την Εύβοια, την Σκύρο, τα Ψαρά, στον 25ο Μεσημβρινό δηλαδή, εκεί που η γείτονα αξιώνει πολλά χρόνια τώρα να διχοτομήσει το Αιγαίο.

Από τον 25ο Μεσημβρινό και ανατολικά, από το μέσο του Αιγαίου, ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία είχε δηλώσει ότι δεν θα πρέπει να πετούν οπλισμένα Ελληνικά αεροσκάφη, ακόμη κι αν εκείνη προχωρά σε παραβιάσεις. Το ίδιο έχει απαιτήσει και για τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες τόσο του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Για τον Στρατό Ξηράς δε, βλέπουμε όλο το τελευταίο διάστημα την βιομηχανία των navtex, με τις οποίες αναφέρει ακόμη μια αξίωσή της, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αν. Αιγαίο.

Σ’ ότι αφορά τη δέσμευση της περιοχής κοντά στο πεδίο βολής «Καράβια» στο Μυρτώο πέλαγος από την Ελληνική πλευρά, δεν σημαίνει απαραιτήτως και άσκηση, διότι η θαλάσσια περιοχή δεσμεύεται βάσει του ετήσιου προγραμματισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτός πλέον έχει πολλές αλλαγές, λόγω της αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και των αναγκών που υπάρχουν για επιτήρηση και αποτροπή στο Αν. Αιγαίο, νότια από τη Ρόδο και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Διαχρονικές προκλήσεις και παραβατικές συμπεριφορές 

Αν ανατρέξει κανείς στις ανοιχτές και μόνο πηγές του διαδικτύου μπορεί άνετα να βρει πόσες προκλητικές ενέργειες έχει κάνει η Τουρκία σε Εθνικές Επετείους της Ελλάδας, σε ημέρες μεγάλων Χριστιανικών Εορτών, αλλά και σε ημέρες μνήμης και τιμής, όπως εκείνη του μνημόσυνου για τον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο.

Σχεδόν κάθε χρόνο την ώρα που καταθέτει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στεφάνια στη μνημείο της Καρπάθου, τα τουρκικά F-16 παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και εμπλέκονται με Ελληνικά μαχητικά.

Η Ελληνική πλευρά πάντως ξεκαθαρίζει ότι τέτοιου είδους συμφωνία στην οποία αναφέρθηκε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δεν έχει επιτευχθεί και αυτό οφείλεται στην προκλητική συμπεριφορά που διατηρεί η Τουρκία με την παρουσία του Oruc Reis εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Γιενς Στόλτενμπεργκ «πρότεινε» αμοιβαία αναστολή στρατιωτικών ασκήσεων από Ελλάδα και Τουρκία σε περιόδους εορτών, προτρέποντας παράλληλα την Τουρκία ν’ αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και οι όποιες διαφορές υπάρχουν να λυθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Πάντως ανώτατη στρατιωτική πηγή σημείωνε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι η άσκηση την 28η Οκτωβρίου προηγείται οποιασδήποτε Ελληνικής δραστηριότητας. Αν δεν υπάρξει ακύρωση πολύ νωρίτερα αντιλαμβάνεται ο καθένας το ποιος είναι τελικά ο ταραξίας και ο αναξιόπιστος εκ των εταίρων στη Συμμαχία και φυσικά η Ελλάδα νομιμοποιείται να πράξει εκείνο που ξέρει, δηλαδή ν’ ασκείται όπως οφείλει να κάνει.

Σημειολογικά πάντως αξίζει ν’ αναφερθεί ότι την ώρα που ο Γιένς Στόλτενμπεργκ ομιλεί για ματαίωση των ασκήσεων της ερχόμενης εβδομάδας, η Άγκυρα στις 8 το βράδυ της Παρασκευής εξέδωσε τρεις διαφορετικές navtex για ασκήσεις, δυο από αυτές στην περιοχή της νότιας Τουρκίας στ’ ανοιχτά της Φοινίκης, εκεί δηλαδή που είναι ένα μέρος του Τουρκικού στόλου συγκεντρωμένο και σε κοντινή σχετικά απόσταση από το Καστελόριζο.

Μπορεί να πει κανείς πως πρόκειται για μια «προσεκτική» άσκηση, σχετικά μακριά από το πεδίο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά σχετικά κοντά στο νοτιοανατολικό άκρο της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής επικράτειας, στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου.

Η navtex για το πεδίο βολής «Καράβια» δηλαδή ενόχλησε την Τουρκία για την 29η Οκτωβρίου;

TURNHOS N/W : 1326/20 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 23-10-2020 19:59)

TURNHOS N/W : 1326/20
MEDITERRANEAN SEA
1. GUNNERY EXERCISE, ON 27 AND 28 OCT 20 FROM 0300Z TO 1900Z IN AREA BOUNDED BY;
36 12.70 N – 030 09.00 E
36 00.00 N – 030 09.00 E
36 00.00 N – 030 30.00 E
36 12.70 N – 030 30.00 E
CAUTION ADVISED.
2. CANCEL THIS MESSAGE 282000Z OCT 20.

Δείτε και τον χάρτη

ΧΑΕΡΤΗΣ

 

Πηγή: Hellasjournal

 

 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ