Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν προκαλεί θύελλα αντιδράσεων

 
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν προκαλεί θύελλα αντιδράσεων

Ενημερώθηκε: 17/12/19 - 10:18

Τρεις εβδομάδες πριν από τη δίκη του για σεξουαλικές επιθέσεις, ο πάλαι ποτέ πανίσχυρος παραγωγός του κινηματογράφου Χάρβεϊ Γουάινστιν προκάλεσε την αγανάκτηση δεκάδων φερόμενων ως θυμάτων του, υποστηρίζοντας, κατά τη διάρκεια σπάνιας συνέντευξης, ότι ο κόσμος έχει ξεχάσει πως ο ίδιος έχει προάγει τις γυναίκες στο Χόλιγουντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε αυτό το Σαββατοκύριακο στη New York Post, την οποία έδωσε από το δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται έπειτα από μια επέμβαση στην πλάτη, ο πρώην μεγιστάνας του Χόλιγουντ θέλησε να εμφανιστεί ως πρωτοπόρος στην προώθηση των γυναικών στον κόσμο του αμερικανικού κινηματογράφου, τον οποίο, παρά το γεγονός την ίδια ώρα, κατηγορούν δεκάδες ηθοποιοί για σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση.

«Έκανα περισσότερες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησαν γυναίκες και αυτές αφορούσαν τις γυναίκες σε σύγκριση με οποιονδήποτε παραγωγό», είπε ο 67χρονος «και μιλάω για πριν από 30 χρόνια, (...) όχι τώρα (...) που είναι στη μόδα. Ήμουν ο πρώτος!. Ήμουν ο πρωτοπόρος!».

«Έχω την εντύπωση ότι με ξέχασαν» τόλμησε να πει ο συνιδρυτής του Miramax, το οποίο εξελίχθηκε στην ισχυρότερη ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής τη δεκαετία του 1990 με ταινίες όπως το "Shakespeare in Love", "Pulp Fiction" ή το "Will Hunting".

«Λέει ότι δεν θέλει να τον ξεχάσουμε, σίγουρα δεν υπάρχει φόβος», αντέδρασαν, σε ένα κοινό κείμενο που δημοσίευσε το κίνημα για την ισότητα ανδρών-γυναικών, Time's Up, 23 γυναίκες που κατήγγειλαν ότι υπήρξαν θύματα παρενόχλησης ή σεξουαλικής επίθεσης από τον Χάρβεϊ Γουάινστιν.

«Οι άνθρωποι θα τον θυμούνται ως ένα σεξουαλικό αρπακτικό και έναν άνθρωπο που διέπραξε επιθέσεις χωρίς τύψεις, ο οποίος πήρε όλα όσα μπορούσε και δεν του άξιζε τίποτα», γράφουν μεταξύ άλλων οι ηθοποιοί Ροζάνα Αρκέτ, Άσλεϊ Τζουντ και Ρόουζ Μαγκάουαν, που αναδείχθηκαν σε πρόσωπα σύμβολα της μάχης εναντίον του πρώην παραγωγού.

Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν αμφισβητεί κάθε μορφή παρενόχλησης και ισχυρίζεται ότι οι σχέσεις για τις οποίες τον κατηγορούν ήταν όλες συναινετικές. Την περασμένη εβδομάδα κατέληξε σε μια καταρχήν συμφωνία συμβιβασμού με δεκάδες από τα φερόμενα ως θύματά του.