Οι «σκληροί δείκτες» δεν επιτρέπουν εφησυχασμό - Ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

 
Οι «σκληροί δείκτες» δεν επιτρέπουν εφησυχασμό - Ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους

Ενημερώθηκε: 18/01/22 - 07:56

«Καμπανάκι» iότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε με την πανδημία είναι οι 101 θάνατοι ασθενών με COVID-19 που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, με τους ειδικούς να υπενθυμίζουν πως όσο υπάρχουν κενά στο εμβολιαστικό τείχος, τόσο θα παραμένει μακριά το τέλος της πανδημίας.

«Δεν πρέπει να παρασυρθούμε ότι έρχεται άνοιξη και ότι η “Ομικρον” είναι ήπια και να σταματήσουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Ο κορωνοϊός είναι δίπλα μας, στο σπίτι μας, στην αυλή μας, και πρέπει το φρένο της διάδοσής του να υπάρχει σταθερά», επισήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και τόνισε ότι «η ανεπαρκής ανοσία λόγω πλημμελούς εμβολιασμού θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού, αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων. Ολοι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων και επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και συνέχισης των εμβολιασμών».

Η κρισιμότητα της κατάστασης φαίνεται και από το γεγονός ότι από την Πέμπτη (20/1) ανοίγει η πλατφόρμα για την 4η δόση στους ανοσοκατεσταλμένους. Στα άτομα αυτά περιλαμβάνονται και οι ηλικίες άνω των 12 ετών, όπως ανακοίνωσε χθες, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, ο γενικός γραμματέας ΠΦΥ, Μάριος Θεμιστοκλέους. Η τέταρτη δόση θα γίνεται τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση.

Σχετικά με τα παιδιατρικά εμβόλια, είπε ότι έχει ανοίξει πλατφόρμα ώστε σε 26 νησιά, μεγέθους περίπου 1.000 κατοίκων να μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός παιδιών σε νησιά μικρότερα των 1.000 κατοίκων.

Μέχρι χθες 17/01 είχαν εμβολιαστεί 65.000 παιδιά, υπάρχουν προγραμματισμένα ραντεβού για άλλες 57.000 και υπάρχουν 50.000 ελεύθερα ραντεβού σε όλη τη χώρα. Η μόνη περιοχή που εμφανίζει αυξημένη ζήτηση για παιδιατρικά εμβόλια είναι η Αττική και τις επόμενες μέρες θα ανοίξουν και νέα ραντεβού, σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σχετικά με την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 60 ετών, είπε ότι από την ημέρα ανακοίνωσης του μέτρου έχουν εμβολιαστεί 208.000 πολίτες και το ποσοστό εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών ξεπερνάει το 90,2%.

Αναμνηστική δόση - λήξη του πιστοποιητικού στο 7μηνο

Περισσότερα από 750.000 διαθέσιμα ραντεβού υπάρχουν για την αναμνηστική δόση έως 31 Ιανουαρίου, ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, καθώς από 1η Φεβρουαρίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει με την συμπλήρωση 7μηνου από την δεύτερη δόση. Ετσι, όλοι οι πολίτες 18 ετών και άνω θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση έως 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους (δύο δόσεις) και έως 3 μήνες από την διενέργεια του εμβολιασμού τους με εμβόλιο j&j. Ηδη, όπως είπε, 120.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί και απομένουν άλλοι περίπου 300.000. Τόνισε μάλιστα ότι αυτοί οι πολίτες έχουν προτεραιότητα για να βρουν ραντεβού εμβολιασμού.

Εν τω μεταξύ, άρχισε η βεβαίωση των προστίμων για όσους είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κλείσει το πρώτο ραντεβού για εμβολιασμό.

Τέλος, χθες αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/stathera-simeia-testing) λίστα με τα σταθερά σημεία όπου οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλονται σε δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο με rapid test. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των σταθερών σημείων έχει αυξηθεί πλέον σε 325.