Οι Τούρκοι προκαλούν και τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ: Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο να έχουν τα νησιά υφαλοκρηπίδα

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο να έχουν τα νησιά υφαλοκρηπίδα
Ενημερώθηκε: 28/08/20 - 21:42

Προκλητική ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, στον απόηχο των ανακοινώσεων του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η Άγκυρα αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση η ΕΕ να επικρίνει τις τουρκικές δραστηριότητες για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Χαμί Ακσόι ανέφερε πως: "Υπεύθυνη της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου" (Κυπριακή Δημιοκρατία) με τις μαξιμαλιστικές ενέργειες και απαιτήσεις τους που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης, σε αυτό το δίδυμο, που αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση".

"Δεν δικαιούται η ΕΕ ούτε να επικρίνει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της χώρας μας εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, ούτε να απαιτεί να τις σταματήσουμε", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Και, μεταξύ άλλων, καταλήγει η ανακοίνωση: "Εάν το ζητούμενο είναι μια ειλικρινής λύση, η Ελλάδα και η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ενεργούν με βάση τους λανθασμένους υπολογισμούς όσων βρίσκονται από πίσω τους. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να είναι έντιμος διαμεσολαβητής".

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

 

"Υπεύθυνη της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου" με τις μαξιμαλιστικές ενέργειες και απαιτήσεις τους που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο. Η άνευ όρων υποστήριξη της ΕΕ, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης, σε αυτό το δίδυμο, που αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνει την ένταση.

Δεν δικαιούται η ΕΕ ούτε να επικρίνει τις πετρελαϊκές δραστηριότητες της χώρας μας εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας, ούτε να απαιτεί να τις σταματήσουμε. Διότι, όπως επιβεβαίωσε και το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα αυτό. Αυτή η απαίτηση αντιβαίνει τόσο στο κεκτημένο της ΕΕ, όσο και στο Διεθνές Δίκαιο.

Καλούμε την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να μην υποστηρίξουν τα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας που είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της Ένωσης.

Η Ελλάδα δεν είναι κράτος αρχιπελάγους. Είναι αντίθετο με το Διεθνές Δίκαιο και τη νομολογία να έχουν τα ελληνικά νησιά -και ειδικά το Καστελόριζο- υφαλοκρηπίδα.

Η προσφυγή της ΕΕ στις κυρώσεις, όταν η Τουρκία τονίζει πάντα τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας, αφ’ ενός δεν βοηθά στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, αφ’ ετέρου ενισχύει περαιτέρω την αποφασιστικότητα της χώρας μας. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να προστατεύει τα συμφέροντα της ίδιας και των Τουρκοκυπρίων, παρά τις παράνομες συμμαχίες που έχουν συσταθεί εναντίον της.

Εάν το ζητούμενο είναι μια ειλικρινής λύση, η Ελλάδα και η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να ενεργούν με βάση τους λανθασμένους υπολογισμούς όσων βρίσκονται από πίσω τους. Κατά συνέπεια, εάν η ΕΕ επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να ενεργήσει αμερόληπτα και να είναι έντιμος διαμεσολαβητής".

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ