Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια κατά της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων

 
syllalitirio

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 11/01/24 - 16:12

Πορείες φοιτητών, πανεπιστημιακών και μαθητών κατά της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων έλαβαν χώρα σήμερα το μεσημέρι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Επεισόδια μικρής διάρκειας σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή, κατά το συλλαλητήριο, όταν ομάδα φοιτητών συνεπλάκη με άντρες των ΜΑΤ, που απάντησαν, κάνοντας χρήση χημικών.

Η πορεία συνεχίστηκε προς το Πολυτεχνείο και η κυκλοφορία των οχημάτων γύρω από το Σύνταγμα αποκαταστάθηκε μετά τις 3 το απόγευμα.

Eπίθεση με βόμβες μολότοφ δέχθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται έξω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

Την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη καταλήψεις τμημάτων του Καποδιστριακού, του Μετσόβιου και άλλων Πανεπιστημίων με αιτήματα όπως δωρεάν μεταπτυχιακά και αύξηση δαπανών.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ συγκεντρώθηκαν πάνω από 3000 άτομα στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς την Βουλή.

ΟΛΜΕ – ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αναφέρει πως «καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τη δημόσια Παιδεία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται να ολοκληρώσει τις αντιδραστικές αλλαγές που εδώ και χρόνια είναι σε εξέλιξη στην ανώτατη εκπαίδευση επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «ομόφωνα στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου στις 12:00 στα Προπύλαια (και στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα)Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δ. Κουτσούμπας: Έχουν δίκιο, γιατί ζητούν πτυχία με αξία και όχι πτυχία που πωλούνται κι αγοράζονται

«Οι χιλιάδες φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί που σήμερα διαδηλώνουν ενάντια στα σχέδια ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων έχουν δίκιο, γιατί ζητούν πτυχία με αξία και όχι πτυχία που πωλούνται κι αγοράζονται» σημειώνει ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι σαφές: Να μη φέρει καν στη Βουλή αυτό το άδικο νομοσχέδιο που εξαρτά την πρόσβαση στα πανεπιστήμια από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων» πρόσθεσε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ