Παπαευαγγέλου: Η μετάλλαξη Όμικρον έχει ήδη επικρατήσει-Μοναδική ασπίδα προστασίας ο άμεσος εμβολιασμός

 
Ραγδαία αύξηση των διαγνώσεων με την μετάλλαξη Όμικρον το τελευταίο 24ωρο- Μοναδική ασπίδα προστασίας ο άμεσος εμβολιασμός

Ενημερώθηκε: 16/12/21 - 19:11

«Η Όμικρον ήδη βρίσκεται παντού, και θα επικρατήσει τις επόμενες εβδομάδες, η μεταδοτικότητα του στελέχους αυτού είναι μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο στέλεχος έχουμε αντιμετωπίσει στη διάρκεια της πανδημίας» προειδοποίησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Η μετάλλαξη ήρθε μόλις πριν από δύο εβδομάδες στην Ευρώπη, και ήδη προκαλεί πάνω από το 50% των νέων λοιμώξεων στο Ηνωμένο Βασίλειο επισήμανε, ζητώντας να εμβολιαστούν άπαντες, νοσήσαντες, και παιδιά. «Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πολλά περισσότερα κρούσματα της Όμικρον, θα τα μάθουμε τις επόμενες μέρες» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Ξεκαθάρισε δε, πως είναι βέβαιο ότι νοσήσαντες από Βήτα και Δέλτα που θεωρούσαν τον εαυτό τους προστατευμένο από τη φυσική νόσηση επαναμολύνονται από την Όμικρον. «Όσοι έχετε νοσήσει και θεωρούσατε τον εαυτό σας ασφαλή θα πρέπει να κλείσετε άμεσα ραντεβού για να εμβολιαστείτε».

Η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να κολλήσουμε και οι πλήρως εμβολιασμένοι, καθώς τα αρχικά δεδομένα δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού μειώνονται στην περίπτωση που εκτεθούμε στην παραλλαγή Όμικρον. Οι πολλές μεταλλάξεις έχουν τροποποιήσει την αντιγονική δομή του νέου ιού, και έτσι αυτό απέχει πολύ περισσότερο από τα προηγούμενα στελέχη από το αρχικό στέλεχος βάσει του οποίου φτιάχτηκαν τα προηγούμενα εμβόλια.

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης και ο συνδυασμός νόησης – εμβολιασμού προσφέρουν αυξημένη σημαντικά προστασία. ΜΗΝ καθυστερείτε όλοι οι ενήλικες πηγαίντε για αναμνηστική δόση.

Μέχρι σήμερα τα κρούσματα της Όμικρον αφορούσαν νεαρά υγιή και κατά κύριο λόγο εμβολιασμένα άτομα. «Εμβολιαστείτε δεν κινδυνεύετε από το εμβόλιο, αλλά από τον ιό» σημείωσε.

«Τα πρώτα δεδομένα, που μένει να επιβεβαιωθούν, δείχνουν ότι ο εμβολιασμός έναντι COVID, ιδιαίτερα μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης, θα μας προστατέψει σε μεγάλο βαθμό έναντι σοβαρής νόσου, ακόμα και αν μολυνθούμε με την Όμικρον» υπογράμμισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Για τα παιδιά 4 – 18 ετών υπάρχει σαφής και σταθερή μείωση κρουσμάτων είχαμε σχεδόν 9.000 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ πριν 2 με 3 εβδομάδες είχαμε 11.000 κρούσματα» σημείωσε. «Εμβολιάστε τα παιδιά σας, ο ιός είναι εδώ ανάμεσα μας, σήμερα το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί σε πάνω από 2,5 εκατ. παιδιά» ήταν η έκκληση της καθηγήτριας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ