Παρέμβαση εισαγγελέα για τις αυθαιρεσίες στη Μύκονο

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις αυθαιρεσίες στη Μύκονο
Ενημερώθηκε: 28/08/17 - 15:28

Την παρέμβαση του εισαγγελέα Σύρου προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες καταγγελίες για τα όσα συμβαίνουν στην παραλία του Πάνορμου, μετά και τη ρύπανση με λύματα στον υγροβιότοπο της περιοχής.

Με άκρα μυστικότητα ο εισαγγελέας Απόστολος Δεληγιάννης βρέθηκε στο «νησί των ανέμων» την περασμένη Κυριακή, σε αποστολή για να διαπιστώσει τα… έργα και τις ημέρες όσων καταγγέλλονται.

Είχε προηγηθεί η εντολή του για αστυνομική προανάκριση ως προς την υπόθεση των λυμάτων στον υγροβιότοπο, σε απόσταση αναπνοής από τη χαρακτηρισμένη ως φυσικού κάλλους παραλία του Πάνορμου, όπου κάθε καλοκαίρι απολαμβάνουν τη θάλασσα χιλιάδες λουόμενοι.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έδωσε εντολή στην Αστυνομία να διενεργήσει προανάκριση, καθώς οι αστυνομικοί του νησιού δεν είχαν κάνει τίποτα τις προηγούμενες ημέρες, παρά το γεγονός ότι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι είχαν καταγγείλει τόσο στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα όσο και στο Λιμεναρχείο τη ρύπανση, τη στιγμή που συνέβαινε.

Δεν πήγε η Αστυνομία

Όμως κανείς αστυνομικός δεν πήγε για να εντοπίσει –στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας– ποιος ρύπανε, ώστε να γίνουν συλλήψεις, παρά τις καταγγελίες των κατοίκων πως τα λύματα προέρχονταν από σωλήνα που καταλήγει σε εγκατάσταση της περιοχής.

Αντίθετα, μετέβησαν στο σημείο λιμενικοί, έστω και με καθυστέρηση, λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών καθηκόντων τους με τις αλλεπάλληλες αφίξεις και αναχωρήσεις πλοίων, κρουαζιερόπλοιων και γιοτ από το κοσμοπολίτικο νησί.

Με καθυστέρηση τριών ημερών και μετά από προσωπική επιστολή-καταγγελία που του εστάλη από την αντιπολίτευση του Δήμου Μυκόνου, πήγε στο σημείο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λάμπρος Παναγιωτακόπουλος, με τον οποίο μιλήσαμε.

Το «μπαλάκι» στην Περιφέρεια

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος έριξε το «μπαλάκι» της αρμοδιότητας στην Περιφέρεια, ενώ, όπως είπε στο «Π», δεν εντόπισε κανέναν σωλήνα από τον οποίο να προκύπτει ο υπαίτιος της ρύπανσης.

Αντίθετη είναι η άποψη κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν πως η ρύπανση έγινε από σωλήνα που έβγαζε λύματα στον υγροβιότοπο.

Αδιάψευστος μάρτυρας, μάλιστα, είναι τα βίντεο που τράβηξαν οι κάτοικοι της περιοχής, από τα οποία προκύπτει πως τα λύματα βγαίνουν από σωλήνα και όχι από βυτιοφόρο, όπως κάποιοι θα ήθελαν να πουν για να κρύψουν τους ενόχους. Γιατί ένας σωλήνα που καταλήγει στον υγροβιότοπο ξεκινά από κάπου… και αυτό πρέπει να εντοπίσουν οι Αρχές.

Μπροστά στην ολιγωρία των συναρμόδιων Αρχών, η δημοτική παράταξη «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου» (ΚΕΠΟΜ) υπέβαλε δύο αναφορές.

Η μία είχε αποδέκτη την Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αιγαίου, η οποία κοινοποιήθηκε στον εισαγγελέα Σύρου Απ. Δεληγιάννη και στο Τμήμα Επιθεωρητών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μάλιστα στην επιστολή συμπεριλαμβάνονται βίντεο και φωτογραφίες με τη ρύπανση.

Η δεύτερη επιστολή με τα βίντεο και τις φωτογραφίες είχε αποδέκτη τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και πρόεδρο της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου Λάμπρο Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος μετέβη αμέσως μετά στο σημείο, αλλά –όπως προαναφέραμε–, στη συνομιλία που είχαμε μαζί του, μας είπε πως δεν είδε σωλήνα και άρα υπαίτιο…

Μετά την καταγγελία της δημοτικής παράταξης, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου Απόστολος Δεληγιάννης διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί τι έχει συμβεί και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στους υπαίτιους της ρύπανσης.

Η εισαγγελική έρευνα διενεργείται ταυτόχρονα με την αστυνομική προανάκριση που καλούνται να διενεργήσουν, έστω κατόπιν εορτής, οι αστυνομικοί μετά την παρέλευση του αυτοφώρου.

Το παραλιακό κέντρο

Όλα αυτά συμβαίνουν συμπτωματικά στην παραλία του Πάνορμου, όπου λειτουργεί μεγάλο παραθαλάσσιο κέντρο, με μηνύσεις για ηχορύπανση, αλλά συνεχίζει και λειτουργεί κανονικά, λόγω των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των πολύμηνων νομικών ενεργειών που απαιτούνται για να τελεσιδικήσει μία υπόθεση, και με τρεις μηνύσεις να κλείσει το κατάστημα, όπως προβλέπει ο νόμος.

Συμπτωματικά, στην ίδια παραλία φυσικού κάλλους του Πάνορμου και στο ίδιο κατάστημα, αλλά με άλλους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές και παραπλήσιο όνομα, είχε καταγγελθεί στο παρελθόν αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος με το μπάζωμα αμμόλοφων ώστε να μπουν ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Ισοπέδωσαν τους αμμόλοφους

Η Αστυνομία δεν είχε δει τίποτα, παρά τις καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής… «Ήρθαν η Αστυνομία και το Λιμενικό. Έναν μήνα μετά, πήραμε ένα χαρτί ότι όλα είναι ok», υποστηρίζει ο ξενοδόχος της περιοχής, Αναστάσιος Ξυδάκης.

Και συμπληρώνει: «Την Αστυνομία την έχω φέρει εγώ πριν από δύο χρόνια, όταν έσπαγαν τους αμμόλοφους για να βάλουν τις σεζλόνγκ. Δεν έγινε τίποτα. Στον Πάνορμο υπάρχουν αμμόλοφοι στο πίσω μέρος της παραλίας, που πιάνουν από τη μία άκρη της παραλίας μέχρι την άλλη. Όλα αυτά τα χρόνια έσπαγαν κομμάτι-κομμάτι για να μπορούν να ισοπεδώνουν, να έχουν θέα και να μπορούν να βάλουν τις σεζλόνγκ».

Μήπως θα πρέπει να γίνει μία σε βάθος έρευνα στη Μύκονο και από την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με βάση τις καταγγελίες των κατοίκων του νησιού;

Πηγή: Εφημερίδα Παρασκήνιο