Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Ο διάλογος για τις κλειστές δομές να ξεκινήσει «από μηδενική βάση»

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Ο διάλογος για τις κλειστές δομές να ξεκινήσει «από μηδενική βάση»
Ενημερώθηκε: 21/02/20 - 12:11

Και ενώ βαθαίνει το χάσμα δημάρχων και κυβέρνησης, πρόσκληση προς τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος με την κυβέρνηση σχετικά με τη δημιουργία κλειστών δομών διαμονής προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, «αλλά από μηδενική βάση» όπως επισήμανε, απηύθυνε σήμερα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Την πρόσκληση ο Περιφερειάρχης την απηύθυνε μετά τη σύσκεψη που είχε με τους επικεφαλής των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στη διάρκεια της, τους ενημέρωσε για όσα συζητήθηκαν στις Βρυξέλλες, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αλλά και για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις επιτάξεις περιοχών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Από την άλλη, η κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη στο θέμα με τις κλειστές Δομές καλώντας τους δημάρχους των νησιών του Αιγαίου και την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις για τους χώρους όπου θα δημιουργηθούν τα κλειστά Κέντρα για τους πρόσφυγες.

Ωστόσο, οι τοπικοί άρχοντες αλλά και κάτοικοι των νησιών, αντιδρούν στο ενδεχόμενο κατασκευής κλειστών Κέντρων και διαμηνύουν προς την κυβέρνηση ότι θα αντιδράσουν με κάθε μέσο ώστε να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.

Απειλή θεωρεί τους πρόσφυγες το 65% των νησιωτών

Το αρνητικό ή και εχθρικό κλίμα απέναντι στους πρόσφυφες αποτυπώνει δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 65% των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου θεωρούν τους πρόσφυγες «απειλή» για τη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Kapa Research για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή», το 65% των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου βλέπουν τους πρόσφυγες ως απειλή και πιστεύουν πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα το φαινόμενο.

Μόνο ένα 10% βλέπει τους πρόσφυγες ως ευκαιρία για τη χώρα.

Στον αντίποδα το 21% απαντά ότι η παρουσία των προσφύγων στη χώρα είναι αναπόφευκτη λόγω των διεθνών και γεωπολιτικών εξελίξεων και μόνο ένα 10% συμφωνεί με τη φράση ότι οι πρόσφυγες μπορούν να αποτελέσουν και ευκαιρία για τη χώρα αν ενσωματωθούν αποτελεσματικά.

Εν τω μεταξύ, εννέα στους 10 κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου εκτιμά ότι οι αυξημένες προσφυγικές ροές έχουν επηρεάσει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την περιοχή τους, ενώ το 56% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση.

Τέλος, το 78% απαντά πως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το προσφυγικό, ενώ το 94% αναφέρει πως η ψυχολογία και το ηθικό των κατοίκων έχουν επηρεαστεί αρνητικά.