“Πόλεμος” με τη Ρωσία στο Άγιο Όρος και συμμαχικές προσγειώσεις F-22 στη Λάρισα

“Πόλεμος” με τη Ρωσία στο Άγιο Όρος και συμμαχικές προσγειώσεις F-22 στη Λάρισα
Ενημερώθηκε: 10/08/18 - 10:51

Τα δύο γεγονότα συμπτωματικά συνέπεσαν, αλλά αποτυπώνουν την πραγματικότητα που βιώνουμε στις σχέσεις μας με τις “μεγάλες δυνάμεις”… Η Μόσχα απειλεί με νέα κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της με την Αθήνα, λόγω της άρνησής μας να δώσουμε βίζα εισόδου σε δύο μοναχούς που ήθελαν να πάνε στο Άγιο Όρος… Λίγη ώρα μετά γινόταν γνωστή η προσγείωση δύο υπερσύγχρονων αμερικανικών αεροσκαφών F-22 στο αεροδρόμιο της Λάρισας. Μια κίνηση συμβολική για το επίπεδο εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και μάλιστα επί εποχής μιας θεωρητικά “αριστερής” κυβέρνησης.

Η άρνηση χορήγησης βίζας στους Ρώσους δεν έγινε προφανώς χωρίς λόγους. Τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε. Από την έναρξη της κρίσης με τη Μόσχα, πηγές του ΥΠΕΞ υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις μας δεν καθορίζονται από τις αμερικανικές επιθυμίες ή τουλάχιστον όχι μόνο απ΄ αυτές.

Η Ελλάδα είναι στη μέση της σύγκρουσης ΗΠΑ-Ρωσίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και στα Βαλκάνια, μια περιοχή που ενδιαφέρει εξίσου Ουάσινγκτον και Μόσχα. Η πρώτη κάνει ότι μπορεί για να την ελέγξει ολοκληρωτικά. “Τρέχει” το θέμα των Σκοπίων και έχει ξεκινήσει την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων σ΄ όλες σχεδόν τις χώρες των Βαλκανίων ,που σπεύδουν να αντικαταστήσουν τον προερχόμενο από τη Σοβιετική Ένωση εξοπλισμό τους με αμερικανικά όπλα. Η Ρωσία δεν θέλει και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει εύκολα την περιοχή.

Η Ελλάδα για πολλά χρόνια προσπαθούσε να ισορροπήσει ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία. Τα κατάφερνε όχι επειδή ασκούσε πιο “σοβαρή διπλωματία” όπως κάποιοι ισχυρίζονται, αλλά επειδή οι πιέσεις που ασκούνταν δεν ήταν τόσο ισχυρές όσο είναι σήμερα.

Είναι σίγουρο ότι οι εντάσεις στις σχέσεις με τη Μόσχα θα συνεχιστούν. Σε συνδυασμό με τις καλές σχέσεις που έχει με την Τουρκία , αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Πηγή: militaire.gr