Πόλεμος στην Ουκρανία - 84η ημέρα - Όλες οι εξελίξεις

 
mariupol war

Ενημερώθηκε: 18/05/22 - 08:55

Πόλεμος στην Ουκρανία - 84η ημέρα: Υπό τον απόλυτο ρωσικό έλεγχο βρίσκεται, πλέον, κι επισήμως η Μαριούπολη, μετά την παράδοση των Ουκρανών μαχητών από το τελευταίο προπύργιο, το εργοστάσιο του Αζοφστάλ. Το ουκρανικό λιμάνι αποτελούσε σχεδόν από την έναρξη του πολέμου στρατηγικής σημασίας στόχο για τη Μόσχα, ώστε να αποκλείσει την Ουκρανία από την πρόσβαση στη θάλασσα του Αζόφ, αλλά και να ενώσει τις περιοχές του Ντονμπάς με την Κριμαία και να ενδυναμώσει τον έλεγχό της στα ανατολικά και νότια της χώρας.

 ο πόλεμος μπαίνει σε «παρατεταμένη φάση».

Ταυτόχρονα όπως προειδοποίησε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας,

-- Σουηδία και Φινλανδία να καταθέτουν σήμερα επισήμως αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, παρά τις επίμονες αντιρρήσεις της Άγκυρας.

-- Η Μόσχα αρνείται προς το παρόν την ανταλλαγή των μαχητών με Ρώσους αιχμαλώτους, λέγοντας ότι πρόκειται για εγκληματίες πολέμου που πρέπει να δικαστούν.

-- Στο Αζόφσταλ παραμένουν ακόμη παγιδευμένοι μαχητές. Η Ουκρανή υφυπουργός Αμύνης Χάνα Μάλιαρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας γνωρίζει πόσοι υπερασπιστές παραμένουν μέσα στο Αζοφστάλ, αλλά δεν πρόκειται να το αποκαλύψει γιατί πρόκειται για ευαίσθητη πληροφορία.

-- Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν παρατηρητήριο για εγκλήματα πολέμου κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

-- Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν από ρωσική επίθεση στο χωριό Ντέσνα, κοντά στο Τσερνίχιβ, στον ουκρανικό Βορρά.

-- Σε νέο αδιέξοδο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις Κιέβου και Μόσχας με τις δύο πλευρές να καταγγέλλουν οι μία την άλλη για αδιαλλαξία. Η Μόσχα πρόσθεσε ότι θα είναι πολύ δύσκολη μια συνέχιση των επαφών.

-- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμήνυσε ότι το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια σε ρωσική τράπεζα για την πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου συνιστά καταστρατήγηση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

-- Εντατικοποίηση της παράδοσης γαλλικών όπλων υποσχέθηκε ο Μακρόν στον Ζελένσκι