Πόσα θα πληρώσουν οι… θεριακλήδες

Πόσα θα πληρώσουν οι… θεριακλήδες
Ενημερώθηκε: 18/11/19 - 20:07

Βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη όσοι συλληφθούν να καπνίζουν σε χώρους όπου απαγορεύεται, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από τα 100 και να φτάνουν έως και  τις 10.000 ευρώ.

Αυτά είναι τα ποσά για όσους παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Πιο συγκεκριμένα σε κλειστούς χώρους με παρουσία ανηλίκων, το πρόστιμο για τον καπνιστή ανέρχεται σε 200 ευρώ και 500 ευρώ για τον υπεύθυνο διαχείρισης, σε αυτοκίνητα με παρουσία ανήλικου κάτω των 12 ετών το πρόστιμο είναι 1500 ευρώ για τον οδηγό, σε κλειστούς ιδιωτικούς χώρους εργασίας 100 ευρώ για τον καπνιστή.

Σε ό,τι αφορά τα νυχτερινά κέντρα και τους χώρους εστίασης άνω των 300 τ.μ. τα πρόστιμα για τους υπευθύνους των καταστημάτων ξεκινούν από 6.000 ευρώ και ανεβαίνουν κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποτροπή.

Όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ, αρμόδιες αρχές για την διασφάλιση της εφαρμογής του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου σχετικά με την ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους παροχής εργασίας μέσω της διαπίστωσης των παραβάσεων και της επιβολής κυρώσεων είναι οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης βαθμού Α’ και Β’, η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία καθώς και οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.

Πλήρης απαγόρευση του καπνίσματος, σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο επιβάλλεται πλέον και στους εξής χώρους:

–σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους εργασίας, κλειστούς ή στεγασμένους

Εξαιρούνται: χώροι για την παρασκευή προϊόντων καπνού

–σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως εκείνα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης

–στους παντός είδους χώρους αναμονής

–στα αεροδρόμια

Εξαιρούνται: χώροι που θα προσδιοριστούν ειδικά για καπνιστές

–στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων

–στα παντός είδους κυλικεία

–στα παντός είδους ΜΜΜ συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΞΙ και των αγοραίων

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

ΚΑΠ

ΚΑΠ

ΚΑΠ

ΚΑΠ

ΚΑΠ

ΚΑΠ

ΚΑΠ