“Ψυχρός πόλεμος” στο Αιγαίο! Λίστα με 50 “ύποπτα” ρωσικά σκάφη τα οποία μας ζητούν να παρακολουθούμε!

 
“Ψυχρός πόλεμος” στο Αιγαίο! Λίστα με 50 “ύποπτα” ρωσικά σκάφη τα οποία μας ζητούν να παρακολουθούμε!

Ενημερώθηκε: 26/08/18 - 08:31

Σκηνικό “Ψυχρού Πολέμου” στο Αιγαίο με Αμερικανούς εναντίον Ρώσων και στη μέση η Ελλάδα! Με τις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί ,μία λίστα “ύποπτων σκαφών” που πλέουν στο Αιγαίο, έχει προωθηθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Λιμενικό Σώμα. Πρόκειται για αλιευτικά σκάφη, ιστιοπλοϊκά, σκάφη αναψυχής και άλλα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν πλέουν στο Αιγαίο με στόχο τη συλλογή πληροφοριών! Οι οποίες δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, αλλά κυρίως με τις κινήσεις των Αμερικανών που αυτή τη χρονική περίοδο είναι αξιοσημείωτες στην ελληνική επικράτεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η λίστα αριθμεί περίπου 50 σκάφη, με τα ονόματά τους. Από που έχει συνταχθεί αυτή η λίστα παραμένει βεβαίως ασαφές, αλλά είναι νομίζουμε εύκολες οι υποθέσεις. Αποστολέας ΝΑΤΟ…

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τέτοιες υποψίες. Και στο παρελθόν υπήρχαν ενδείξεις και πληροφορίες από το ΝΑΤΟ ή άλλες πηγές για “τα 5 ρωσικά αγκυροβόλια στο Αιγαίο”. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τόσο μεγάλη σε αριθμό “στόχων” λίστα. Η “αντιρωσική εμμονή” της νατοϊκής συμμαχίας εκδηλώνεται όλο και περισσότερο και η Ελλάδα ως μέλος της δεν μπορεί να μην ακολουθεί σχέδια και δράσεις της…Η υπόθεση των παρακολουθήσεων αποκτά αυτή τη περίοδο άλλο ενδιαφέρον και δεν αποτελεί σίγουρα μια “υπόθεση νατοϊκής ρουτίνας”. Η Αθήνα μετά από τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών και την απαγόρευση εισόδου ακόμη και σε μοναχούς που θα πήγαιναν στο Άγιο Όρος “κατηγορείται” ότι επέλεξε στρατόπεδο, εγκαταλείποντας την έτσι κι αλλιώς δύσκολη πολιτική ισορροπιών μεταξύ Δύσης και Μόσχας.

Οι Ρώσοι δεν είναι μόνοι στο Αιγαίο, το οποίο όλο και περισσότερο θυμίζει “αμερικανικό πεδίο βολής”. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε αμυντικό επίπεδο είναι “απογειωμένες”! Μεταφορικά και κυριολεκτικά! Οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να “πατάνε γερά” εκτός από τη Σούδα και στη Λάρισα. Πριν μερικές μέρες ανανεώθηκε η συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για την μεταστάθμευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9. Η ανανέωση είναι ετήσια και οι Αμερικανοί αμέσως έσπευσαν να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα uav’s με ακόμη πιο σύγχρονα με πολύ καλύτερες δυνατότητες παρακολύθησεις. Τα αμερικανικά uav απογειώνονται από τη Λάρισα για αποστολές στην ευρύτερη περιοχή αλλά είναι προφανές ότι …ρίχνουν ματιές στο Αιγαίο.

Επιπλέον οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να προχωρήσουν και σε μεταστάθμευση ιπτάμενων τάνκερ στη Λάρισα. Δεν πέρασε απαρατήρητη και η μεταστάθμευση επί τριήμερο δύο υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-22 από τη Γερμανία, στη Λάρισα, τα οποία μάλιστα πέταξαν μαζί με ελληνικά F-16. Μία συμβολική κίνηση, ενδεικτική του θετικού κλίματος που επικρατεί στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Όλα αυτά συνδέονται άμεσα με την Τουρκία και τις άθλιες σχέσεις που έχει αυτή τη στιγμή με την Ουάσινγκτον, με αφορμή την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον. Αφορμή, γιατί οι αιτίες των κακών αμερικανο-τουρκικών σχέσεων έχουν βαθύτερες αιτίες και σχετίζονται με την προσπάθεια της Άγκυρας να “παίξει” με Μόσχα και Τεχεράνη. Η αξιοπιστία της ως συμμάχου στο ΝΑΤΟ αμφισβητείται πλέον ανοιχτά σε μελέτες έγκυρων αμερικανικών κέντρων ανάλυσης. Είναι όμως εξίσου προφανές ότι η Δύση και ειδικά οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα με την Τουρκία που επιθυμούν διακαώς να την έχουν στη σφαίρα επιρροής τους, αλλά με τον Ερντογάν.

Η κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η ένταση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν καθησυχάζουν την Αθήνα. Η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με αλλαγή κλίματος στα ελληνοτουρκικά. Αντιθέτως, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ μετά από την απόφαση του ΣτΕ για το άσυλο σ΄ έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς αφήνει να διαφανεί η πρόθεση σκλήρυνσης της τουρκικής στάσης στο Αιγαίο.