«Πυρήνας» διεθνούς τρομοκρατίας: Θα ανατίναζαν με φιάλη υγραερίου εστιατόριο στην Αθήνα

 
evraiko estiatorio

Ενημερώθηκε: 29/03/23 - 08:31

Την Παρασκευή θα οδηγηθούν στον ανακριτή για τις απολογίες τους οι συλληφθέντες ως μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που σχεδίαζε στοχευμένα χτυπήματα στην χώρα.

Οι δύο Πακιστανοί τρομοκράτες, 25 και 29 ετών, που συνελήφθησαν μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, στην επαρχία, ετοίμαζαν χτύπημα σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, στου Ψυρρή – το οποίο λειτουργούσε και ως άτυπος χώρος συνέλευσης Εβραίων. Δεν στόχευαν δηλαδή να πλήξουν ελληνικούς στόχους, αλλά στόχευαν καθαρά χώρους και πρόσωπα εβραϊκού – ισραηλινού ενδιαφέροντος.

Είχαν παρακολουθήσει το χώρο και είχαν μελετήσει τρία σχέδια για την επίθεση, τα οποία δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν, καθώς έπεσαν στα χέρια των αρχών. Συγκεκριμένα, είχαν μελετήσει τις εκδοχές: Να πραγματοποιήσουν επίθεση με όπλα, ή με εκρηκτικά, ή να προκαλέσουν πυρκαγιά, πιθανόν με αέριο, την ώρα που το κατάστημα θα ήταν γεμάτο με κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα πληρώνονταν με 16.000 ευρώ το κεφάλι, γι' αυτό και σχεδίαζαν μαζικό χτύπημα με εκρηκτικά ή αέριο.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από πληροφορίες της ΕΥΠ, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία και ενημέρωσε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, που ανέλαβε την έρευνα για συγκεκριμένα άτομα, τα οποία, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, ετοιμάζοντας τρομοκρατικά χτυπήματα με καθοδήγηση από το εξωτερικό.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν οι ύποπτοι, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατούνταν για διοικητικές παραβάσεις, καθώς βρίσκονταν στην Ελλάδα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Παράλληλα κατασχεθήκαν κινητά τηλέφωνα, USB και άλλα αντικείμενα, τα οποία εστάλησαν για εξέταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Οι συλλήψεις των δύο έγιναν σε Ζάκυνθο και Σπάρτη, δίχως ωστόσο να προκύψουν ευρήματα (εκρηκτικά όπλα κτλ.). Μένουν στην Ελλάδα για πάνω από τέσσερα χρόνια. Στο πλαίσιο της έρευνας προσήχθησαν ακόμη περισσότερα από δέκα άτομα, όλοι υπήκοοι Πακιστάν που πάντως αφέθηκαν ελεύθεροι.

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο Πακιστανοί είχαν συχνές επαφές με ομοεθνή τους, που όπως είπαν, διαμένει μόνιμα στο Ιράν, ο οποίος τους έδινε κατευθύνσεις και τους υποσχόταν χρήματα προκειμένου να προχωρήσουν στην επίθεση στο συγκεκριμένο ισραηλινό εστιατόριο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο συλληφθέντες επιχείρησαν πολλές φορές να στρατολογήσουν και άλλους ομοεθνείς τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη, η υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή, ενώ η ΕΥΠ προχωρά ήδη τις έρευνες σε συνεργασία και με άλλες ξένες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του τρομοκρατικού δικτύου και ο ρόλος του «εγκεφάλου» που έδινε τις εντολές.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων έχει ασκηθεί από τον εισαγγελέα, ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση (κακούργημα).

Παράλληλα, ποινική δίωξη ασκήθηκε και κατ' αγνώστου, για διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης (κακούργημα) και πρόκληση για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα). Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, οι δύο συλληφθέντες φέρονται να έπαιρναν εντολές για κάθε ενέργεια που έκαναν, από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Στα κινητά τηλέφωνα των δύο συλληφθέντων, που κατασχέθηκαν, βρέθηκαν επικοινωνίες τους με έναν ακόμη υπήκοο Πακιστάν, ο οποίος φέρεται να τους προέτρεπε να επιτεθούν στη συναγωγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζει στο Ιράν και έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονίες.

Η έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε προ μηνών κατόπιν πληροφορίας που δόθηκε στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών από την ισραηλινή Μοσάντ. Είχαν προηγηθεί, εξάλλου, οι συλλήψεις Πακιστανών το 2021 στην Κύπρο και το 2022 στην Κωνσταντινούπολη με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Ευχαριστίες

Χθες το βράδυ, το Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση εκ μέρους της Μοσάντ στην οποία σημειώνει πως η υπόθεση που αποκαλύφθηκε στην Ελλάδα “είναι σοβαρό θέμα και αποτράπηκε με επιτυχία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας. Ήταν μια προσπάθεια του Ιράν να διαπράξει τρομοκρατική ενέργεια εναντίον ισραηλινών και εβραϊκών στόχων στο εξωτερικό.

Μετά την έναρξη της έρευνας για τους υπόπτους στην Ελλάδα, η Μοσάντ παρείχε πληροφορίες για την αποκάλυψη της υποδομής, των μεθόδων εργασίας της και της σύνδεσης με το Ιράν. Η έρευνα αποκάλυψε ότι η υποδομή που λειτουργούσε στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου ιρανικού δικτύου που διευθύνεται από το Ιράν και εκτείνεται σε πολλές χώρες. Η Μοσάντ, μαζί με τους εταίρους της στην κοινότητα, εργάζεται ακατάπαυστα για να αποτρέψει τις επιδιωκόμενες ιρανικές επιθέσεις σε όλο τον κόσμο».

Ελληνες αξιωματούχοι μιλούσαν για ενδείξεις διασύνδεσης των κατηγορουμένων και κυρίως του ατόμου που διαφεύγει τη σύλληψη με την Al Kuds, μια «διεύθυνση» πληροφοριών και επιχειρήσεων των επονομαζόμενων «Φρουρών της Επανάστασης». Δηλώσεις για την υπόθεση έκανε και ο Ελληνας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Παρόμοιες υποθέσεις τρομοκρατίας

Τον Σεπτέμβριο του 2012, απετράπη στην Κύπρο σχεδιαζόμενη επίθεση σε βάρος Ισραηλινού και της οικογένειάς του.

Τον Ιούνιο του 2022, τουρκικές αρχές συνέλαβαν πέντε άτομα για επίθεση σε βάρος Ισραηλινών πολιτών στην Κωνσταντινούπολη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ