Σεισμός στην Αθήνα: Για μετασεισμό πάνω από 4 ρίχτερ προειδοποιεί ο καθηγητής Λέκκας

Για μετασεισμό πάνω από 4 ρίχτερ προειδοποιεί ο καθηγητής Λέκκας
Ενημερώθηκε: 22/07/19 - 10:31

Σεισμός στην Αθήνα: Έναν ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 4 με 4,2 ρίχτερ περιμένουν οι σεισμολόγοι στην Αττική, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και καθηγητή Γεωλογίας Ευθύμιο Λέκκα, λέγοντας ότι αυτό είναι προς τη θετική κατεύθυνση και κάτι επιστημονικά φυσιολογικό.

«Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμαστε σε φάση εκτόνωσης», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και πρόσθεσε πως ο μετασεισμός αυτός «μπορεί να είναι και σε μια εβδομάδα» και πως «από τους πιο πολλούς δεν θα γίνει αντιληπτός, θα γίνει από όσους βρίσκονται σε ψηλά κτήρια».

Διαβάστε ακόμα: Προειδοποίηση Παπαδόπουλου για ισχυρούς μετασεισμούς τις επόμενες ημέρες

 

Ο κ. Λέκκας μίλησε για ομαλή εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου, μετά τη δόνηση των 5,1 ρίχτερ το μεσημέρι της Παρασκευής που ταρακούνησε την Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά στον σεισμό της Παρασκευής, ο κ. Λέκκας είπε ότι ήταν έκπληξη το ρήγμα από το οποίο προήλθε ο σεισμός. «Ήταν έκπληξη το 1999, ήταν και τώρα. Το 1999 δεν το είχαμε αποτυπώσει στην επιφάνεια, ήταν «τυφλό» το ρήγμα. Τότε ενεργοποιήθηκαν τα 3/4 του ρήγματος και έμεινε το 1/4 που δεν ξέραμε ότι έχει ενεργοποιηθεί. Τώρα ξέρουμε ότι το ρήγμα δεν έχει δυνατότητα να δώσει άλλο σεισμό», είπε.

Διαβάστε ακόμα: Πόλεμος Τσελέντη - Λέκκα με βαριες κατηγορίες (ΒΙΝΤΕΟ)

 

Παράλληλα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός και στο θέμα της ασφάλειας των κτιρίων, καθώς, όπως, είπε η πλειονότητα των κτιρίων στην Αθήνα, αντέχει σε μεγάλους σεισμούς. 

«Η Αθήνα άντεξε και πάλι. Το 80% των κτιρίων αντέχουν σε μεγάλους σεισμούς. Υπάρχουν βέβαια και τα παραδοσιακά και ιστορικά κτίρια που θέλουν προσοχή» επεσήμανε.