Σήμερα στις Βρυξέλλες για την παράταση η Μέι -Αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit ζητούν οι Ευρωπαίοι

Σήμερα στις Βρυξέλλες για την παράταση η Μέι -Αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit ζητούν οι Ευρωπαίοι
Ενημερώθηκε: 10/04/19 - 13:27

Στις 6.30 το βράδυ ώρα Βρυξελλών αναμένεται να παρουσιάσει η Τερέζα Μέι στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ τα επιχειρήματά της υπέρ μίας νέας παράτασης της διαδικασίας του Brexit υπό το Άρθρο 50, με καταληκτική ημερομηνία τις 30 Ιουνίου.

Στη συνέχεια η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι 27 θα αποφασίσουν σε δείπνο εργασίας αν θα αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα.

Οι Ευρωπαίοι ζητούν από την Τ. Μέι ένα αξιόπιστο εναλλακτικό σχέδιο για το Brexit. Η πρωθυπουργός αναμένεται να παραπέμψει στις εν εξελίξει συνομιλίες με τους Εργατικούς της αντιπολίτευσης, παρά το γεγονός ότι το κόμμα του Τζέρεμι Κόρμπιν δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει στην ουσία μετακινηθεί από τις κόκκινες γραμμές της προς έναν συμβιβασμό.

Σύμφωνα με τις ανταποκρίσεις των βρετανικών μέσων ενημέρωσης από τις Βρυξέλλες, που επικαλούνται σχέδιο συμπερασμάτων του αποψινού Συμβουλίου, η Βρετανία θα εξασφαλίσει παράταση του Άρθρου 50.

Οι Βρετανοί πολιτικοί συντάκτες προεξοφλούν, ωστόσο, ότι η διάρκεια αυτής της παράτασης θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερη, έως το τέλος του έτους ή ακόμα και έως τις αρχές του 2020, όπως έχει προτείνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η προοπτική μεγάλης παράτασης και συμμετοχής στις ευρωεκλογές του Μαΐου έχει εξοργίσει τους ευρωσκεπτικιστές στο Συντητηρικό Κόμμα της Τερέζα Μέι. Η Daily Telegraph μάλιστα αναφέρει ότι οι βουλευτές αυτής της πτέρυγας του κόμματος απεργάζονται σχέδια για να καθαιρέσουν την κα Μέι και να αναδείξουν νέο ηγέτη του κόμματος και νέο πρωθυπουργό πριν από το θερινό διάλειμμα του
κοινοβουλίου.

Ο βαθμός δυσαρέσκειας των Συντηρητικών βουλευτών προς το πρόσωπο της πρωθυπουργού και ο βαθμός έλλειψης κομματικής πειθαρχίας φάνηκε ξεκάθαρα το βράδυ της Τρίτης.

Στην ψηφοφορία με την οποία η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση της κ. Μέι για αίτημα παράτασης του Άρθρου 50 έως τις 30 Ιουνίου, 97 Τόρις καταψήφισαν επί συνόλου 110 αρνητικών ψήφων.

Ακόμα 80 βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων πέντε μέλη του υπουργικού συμβουλίου, απείχαν.