ΣτΕ: Επικύρωσε ως συνταγματική την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων

ΣτΕ: Συνταγματική η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές
Ενημερώθηκε: 08/01/19 - 18:58

Με οριακή πλειοψηφία, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ως συνταγματική  τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές παρά τις συνεχείς προσφυγές των εμπλεκόμενων φορέων.

Η επταμελής σύνθεσης του Δ΄ Τμήματος, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Χρήστο Ράμμο και εισηγητή τον πάρεδρο  Ιωάννη Μιχαλακόπουλο έκρινε, με την υπ΄ αριθμ. 18/2019 απόφασή της, ότι δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας η οικεία απόφαση του πρώην υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, βάσει της οποίας και καθορίστηκαν οι «συντεταγμένες» της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, από Μάιο έως Οκτώβριο.

Βασικό επιχείρημα ήταν το γεγονός ότι η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως, αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη –σε εθνική κλίμακα – τουριστική κίνηση.

Η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές αφορά μέρος μόνον της χώρας  και συγκεκριμένες περιόδους του έτους, αναφέρει το ΣτΕ, κατά τρόπον ώστε να μην τίθεται ζήτημα μετατροπής της εξαίρεσης σε κανόνα.

Ο αντιπρόεδρος Χρήστος Ράμμος διατυπώνει, δε,  σαφώς την άποψη ότι από το Σύνταγμα δεν απορρέει σχετική απαγόρευση για τα εμπορικά καταστήματα.

Το ΣτΕ απέρριψε στο σύνολό τους τις  αιτήσεις ακύρωσης ως αβάσιμες, κάνοντας δεκτές τις παρεμβάσεις (υπέρ της ισχύος της εν λόγω υπουργικής απόφασης) πλείστων όσων φορέων, μεταξύ άλλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.