Συμβούλιο της Επικρατείας: Απορρίφθηκε η προσφυγή καπνιστών και καταστηματαρχών

Συμβούλιο της Επικρατείας: Απορρίφθηκε η προσφυγή καπνιστών και καταστηματαρχών
Ενημερώθηκε: 15/09/20 - 20:13

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε προσφύγει το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ (15.11.2019), σύμφωνα με την οποία απαγορεύθηκε το κάπνισμα στους εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, μπαρ, και κέντρων διασκέδασης, με την επιβολή τσουχτερών προστίμων.

Την προσφυγή αυτή απέρριψε το δικαστήριο. Η προσφυγή έγινε με την αιτιολογία ότι "η απόλυτη απαγόρευση περιορίζει την ελευθερία όσων επιλέγουν το κάπνισμα".

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1727/2020 απόφασή του απέρριψε ως αβάσιμη την αίτηση ακύρωσης του εν λόγω Σωματείου, κρίνοντας ότι το μέτρο της απαγόρευσης του καπνίσματος στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος δεν είναι αντίθετο στο άρθρο 5, παράγραφος 1 (ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και προσωπική ελευθερία) και στο άρθρο 21 παράγραφος 3 του Συντάγματος (το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών και λαμβάνει ειδικά μέτρα), ενώ παράλληλα συνιστά θεμιτό περιορισμό της ελευθερίας (ατομικής και επαγγελματικής).

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η πρόβλεψη για την επιβολή προστίμων στους παραβάτες δεν είναι αντισυνταγματική.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ