Συνεχίζεται η «καραντίνα» Ελλήνων στα αεροδρόμια της Γερμανίας με πρόφαση το κύκλωμα πλαστών εγγράφων

 
Συνεχίζεται η «καραντίνα» Ελλήνων στα αεροδρόμια της Γερμανίας με πρόφαση το κύκλωμα πλαστών εγγράφων

Ενημερώθηκε: 09/12/17 - 15:13

Σε καθεστώς «ειδικής εποπτείας» θα συνεχίσουν να βρίσκονται, όλοι οι Έλληνες που ταξιδεύουν αεροπορικώς στη Γερμανία. Αφορμή για να γίνονται εξαντλητικοί έλεγχοι σε όσους φτάνουν στα γερμανικά αεροδρόμια από την Ελλάδα είναι τα κυκλώματα πλαστών εγγράφων που δρουν στην Ελλάδα

Ανάλογους ελέγχους κατήγγειλαν και Ελληνες ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες

, αν και η βελγική αστυνομία απάντησε σε σχετικό ερώτημα της ΕΛ.ΑΣ. ότι πρόκειται για δειγματοληπτικούς ελέγχους, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης.

κύκλωμα πλαστών εγγράφων διακίνησης μεταναστών

Κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχολιάζουν ότι στην πραγματικότητα αναζητούνται αφορμές από έξι ευρωπαϊκά κράτη, με «μπροστάρη» τη Γερμανία, προκειμένου να σπάσει η συνθήκη Σένγκεν σε ό,τι αφορά τους ελέγχους. Μία από τις μεγαλύτερες αφορμές για την ταλαιπωρία των Ελλήνων στα γερμανικά αεροδρόμια, ήταν το μεγάλοπου εξαρθρώθηκε από την αστυνομία στις 5 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι οι γερμανικοί έλεγχοι ξεκίνησαν στα τέλη του ίδιου μήνα. Επίσης, αφορμή αποτέλεσαν και οι σχετικές δηλώσεις του διοικητή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστου Παπαζαφείρη, ο οποίος είχε πει «Δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να έχουν τροφοδοτηθεί και διακινηθεί με πλαστά έγγραφα μέλη του ISIS», αν και είχε διευκρινίσει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις προς το παρόν.

Εξάλλου, η Bild σε δημοσίευμά της αποκάλυψε κοινή έκθεση της Frontex και της Europol, ότι ολοένα περισσότεροι πρόσφυγες προσπαθούν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, με πλαστά διαβατήρια. Τα περισσότερα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, σύμφωνα με την εφημερίδα, εντοπίστηκαν σε Σύριους, Αφγανούς, Ιρανούς, Τούρκους, Αλβανούς και πολίτες της Ερυθραίας. Οι πρόσφυγες από τη Συρία χρησιμοποιούν κυρίως πλαστές ελληνικές και ιταλικές ταυτότητες ή γερμανικά και συριακά διαβατήρια.

Η επαναφορά των ελέγχων στα αεροδρόμια της Γερμανίας σε σχέση με τις πτήσεις που πραγματοποιούνται από την Ελλάδα και η ενίσχυση της συνεργασίας για την πάταξη του σοβαρού διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος ήταν τα δύο θέματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή επίσημη συνάντηση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα, με τον αρχηγό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, Dr. Dieter Romann, που έγινε στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν, ότι κρίνεται απαραίτητη η παράταση της παραμονής των Ελλήνων αστυνομικών στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, και αντίστοιχα των Γερμανών αστυνομικών στα αεροδρόμια που έχει προαποφασιστεί, με αύξηση κατά έναν αστυνομικό στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.